Nieuws

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’

Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’

In Nederland worden dit jaar slechts circa 2800 huizen opgeleverd die uitsluitend bedoeld zijn voor ouderen. De komende twee jaar staan er respectievelijk 3000 en 2500 nieuwe seniorenwoningen gepland. Maar als het kabinet zijn bouwambities wil waarmaken, moeten dat er ruim tien keer zoveel zijn: gemiddeld 36.000 per jaar. De bouwplannen voor ouderen schieten dan ook ’ernstig tekort’, benadrukt ABN Amro-econoom Paul Bisschop.

Ontmoedigd

Volgens Bisschop heeft bouwminister Hugo de Jonge het tij bepaald niet mee, gezien de snel gestegen rente waardoor investeringen in woningbouw zijn teruggelopen. Ook worden vastgoedbeleggers ontmoedigd door overheidsmaatregelen die een maximale huur voorschrijven voor bepaalde woningen.

„Alsof het allemaal nog niet genoeg is, lopen ontwikkelaars aan tegen een tekort aan beschikbare nieuwbouwlocaties, een stijging van de bouwkosten en stroperige vergunningverlening”, somt de econoom op. „De condities voor nieuwbouw, en dus ook voor nieuwe woningen voor ouderen, zijn hierdoor verslechterd.”

Steeds nijpender

Voor senioren wordt het woningtekort daardoor steeds nijpender. „De groep ouderen die woont in een woning die niet past bij hun zorg- en leefbehoeften groeit snel, wat de vraag naar thuiszorg nog verder gaat doen toenemen”, waarschuwt Bisschop. „Daarnaast neemt het risico op ongelukken toe.”

Meer posts

Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer
Huizenprijzen stijgen naar recordniveau: aanbod op Funda droogt snel op
De Nederlandse huizenprijzen zijn in april naar een nieuw recordniveau gestegen. Bestaande koopwoningen zijn nu duurder dan op de eerdere piek in 2022, die werd gevolgd door een snelle prijsduikeling vanwege oplopende hypotheekrentes en een economische terugval.
Lees meer

Met ons in gesprek?