Nieuws

’Halve ton overbieden op huis nu heel normaal’

Tegenwoordig wordt bijna een op de drie huizen met meer dan een halve ton overboden. Wie een huis wil kopen, ontkomt er bijna niet meer aan om flink over te bieden.

’Halve ton overbieden op huis nu heel normaal’

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) die RTL Nieuws heeft opgevraagd.

In het laatste kwartaal van 2021 werd in 30 procent van de gevallen overboden met een halve ton, blijkt uit cijfers van de NVM. Een jaar eerder was dit nog het geval bij 5 procent van de verkochte woningen. Gemiddeld wordt op 81 procent van alle verkochte woningen overboden. Een jaar eerder ging het nog om 59 procent van de huizen.

De hoogste overbieding in de prijsklasse 300.000 tot 400.000 euro was in het Drentse Hoogeveen. Een vrijstaande woning met een vraagprijs van 400.000 euro ging weg voor 560.000 euro.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?