Nieuws

Helft minder aanvragen voor hypotheek in februari

Nederlanders hebben in februari de helft minder hypotheken aangevraagd dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker op basis van eigen cijfers. In februari 2022 bereikte de vraag naar nieuwe hypotheken nog een recordhoogte omdat veel mensen hun hypotheek wilden oversluiten met het oog op de stijgende rentes.

Helft minder aanvragen voor hypotheek in februari

Door de stijgende hypotheekrentes en verslechterende economische vooruitzichten daalden de huizenprijzen de afgelopen maanden al in vergelijking met de voorgaande maand. De verwachting van banken is dat woningen uiteindelijk zo’n 6% minder waard worden.

Vooral jongeren

De Hypotheker ziet dat vooral jongeren zich nu juist actiever roeren op de huizenmarkt. Vergeleken met januari steeg het aantal hypotheekaanvragen in februari juist met 45%. Daarbij kwam meer dan de helft van die verzoeken van personen onder de 35 jaar. Het gemiddelde bedrag per hypotheekaanvraag steeg licht tot net geen €311.000.

Dat heeft volgens commercieel directeur Menno Luiten te maken met het groter wordende aanbod, nadat het jarenlang steeds moeilijker was geworden een geschikte woning te vinden door de krapte. „Zij houden weliswaar rekening met de nog steeds hoge huizenprijzen en hogere rente, maar zijn vaak al langere tijd op zoek naar een passende woning en zijn vooralsnog bereid dit op de koop toe te nemen”, zegt hij.

Voorzichtig herstel

De adviesketen ziet in de stijging van het aantal hypotheekaanvragen tussen januari en februari een teken van voorzichtig herstel op de huizenmarkt. „Maar het is nog te vroeg om te spreken van stabilisatie”, benadrukt de Luiten.

Meer posts

’Hypotheekrente lager en stabieler’
De hypotheekrente is dit jaar heel stabiel, al is het op een veel hoger niveau dan enige jaren geleden. Volgens De Hypotheekshop is de trend dat de hypotheekrente lager wordt maar ook stabieler dan in de jaren ervoor.
Lees meer
Hypotheekrente korter vastgezet
Hypotheekrente korte vastgezet, woningkopers kiezen massal voor 5 of 10 jaar rentevast
Lees meer
Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer

Met ons in gesprek?