Nieuws

Helft minder aanvragen voor hypotheek in februari

Nederlanders hebben in februari de helft minder hypotheken aangevraagd dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker op basis van eigen cijfers. In februari 2022 bereikte de vraag naar nieuwe hypotheken nog een recordhoogte omdat veel mensen hun hypotheek wilden oversluiten met het oog op de stijgende rentes.

Helft minder aanvragen voor hypotheek in februari

Door de stijgende hypotheekrentes en verslechterende economische vooruitzichten daalden de huizenprijzen de afgelopen maanden al in vergelijking met de voorgaande maand. De verwachting van banken is dat woningen uiteindelijk zo’n 6% minder waard worden.

Vooral jongeren

De Hypotheker ziet dat vooral jongeren zich nu juist actiever roeren op de huizenmarkt. Vergeleken met januari steeg het aantal hypotheekaanvragen in februari juist met 45%. Daarbij kwam meer dan de helft van die verzoeken van personen onder de 35 jaar. Het gemiddelde bedrag per hypotheekaanvraag steeg licht tot net geen €311.000.

Dat heeft volgens commercieel directeur Menno Luiten te maken met het groter wordende aanbod, nadat het jarenlang steeds moeilijker was geworden een geschikte woning te vinden door de krapte. „Zij houden weliswaar rekening met de nog steeds hoge huizenprijzen en hogere rente, maar zijn vaak al langere tijd op zoek naar een passende woning en zijn vooralsnog bereid dit op de koop toe te nemen”, zegt hij.

Voorzichtig herstel

De adviesketen ziet in de stijging van het aantal hypotheekaanvragen tussen januari en februari een teken van voorzichtig herstel op de huizenmarkt. „Maar het is nog te vroeg om te spreken van stabilisatie”, benadrukt de Luiten.

Meer posts

Huizenprijzen in versneld tempo omhoog: ’Het moet niet gekker worden’
De huizenprijzen gaan een tandje sneller omhoog. In februari betaalden kopers liefst 1% meer dan een maand eerder, constateert het CBS. Daarmee koersen de prijzen dit jaar af op een grotere stijging dan economen voorspelden. Makelaars melden grote drukte bij bezichtigingen en een toenemende trend om boven de vraagprijs te bieden.
Lees meer
’Jongeren laten baan liggen door woonproblematiek’
De meeste jongeren willen best verhuizen voor een nieuwe baan, maar dan moeten er in de buurt wel betaalbare woningen beschikbaar zijn. Een onderzoek onder starters geeft aan dat zelfs 25% van hen heeft afgezien van een sollicitatie vanwege de woonproblematiek.
Lees meer
Huizenkopers nemen genoegen met tochtig huis: energielabel niet altijd belangrijk in krappe markt
Een woning met een groen energielabel ligt goed in de markt, vanwege de sterk gestegen energieprijzen en gasbelasting. Toch willen veel huizenkopers in de huidige krappe markt desnoods genoegen nemen met een tochtig huis. Voor de meeste kopers is het energielabel niet doorslaggevend.
Lees meer
Woningzoekenden hunkeren naar huizen onder de 2 ton: ‘In heel Nederland scheve verhoudingen’
Woningzoekenden snakken naar woningen onder de 2 ton, maar komen van een koude kermis thuis. Dat blijkt uit het Woonwensenonderzoek en data-analyse van Funda.
Lees meer

Met ons in gesprek?