Nieuws

Het aantal starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen.

Het aantal starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen. Bijna een kwart (24%) van de starters schat zijn kansen op de woningmarkt rooskleurig in, blijkt uit de Startersbarometer van hypotheekketen Viisi. Een half jaar geleden was dat nog 11%.

Het aantal starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen.

Bijna een kwart (24%) van de starters schat zijn kansen op de woningmarkt rooskleurig in, blijkt uit de Startersbarometer van hypotheekketen Viisi. Een half jaar geleden was dat nog 11%.

Uit het onderzoek blijkt dat dertigers het meest optimistisch zijn over hun toekomstige slagingskansen op de woningmarkt (26%). Van alle twintigers verwacht 22% binnen een jaar hun eerste huis te kopen. „Door berichten over prijsdalingen, afnemende belangstelling en het groeiend aantal huizen dat te koop staat, neemt het enthousiasme van starters om een huis te kopen snel toe. In de praktijk zorgen hoge rentestanden, inflatie en gestegen energiekosten er helaas voor dat veel starters nog altijd geen huis kunnen kopen”, zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken.

Weinig bezichtigingen

Ondanks de stijging van het vertrouwen onder starters zegt slechts 16% van alle ondervraagden in het afgelopen kwartaal een koopwoning te hebben bezichtigd. Meer jonge starters (18%) bekeken huizen dan oudere starters (14%). Ook het percentage ondervraagden dat uiteindelijk een bod heeft uitgebracht, lag onder twintigers iets hoger (10%) dan onder dertigers (8%).

„Een duidelijke indicatie dat starters het liefst nog even de kat uit de boom kijken en op korte termijn waarschijnlijk niet tot koop overgaan. Het groeiend optimisme lijkt zich vooralsnog vooral te richten op de middellange termijn”, zegt Dutrieux. „Dit zie je ook terug in de meest recente cijfers van het Hypotheken Data Netwerk. Niet alleen werden er de afgelopen maanden fors minder huizen verkocht, ook starters waren voorzichtiger dan voorheen. Met zoveel onrust en onzekerheid in de markt geef ik ze geen ongelijk.”

Meer posts

Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’
Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.
Lees meer
Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden
De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.
Lees meer
Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod
De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden zijn koopwoningen toch alweer 9,1% duurder. Ondertussen krimpt het aanbod steeds verder. Voor komend kwartaal verwacht makelaarsorganisatie NVM dat huizen het hoogste recordniveau benaderen of doorbreken.
Lees meer
Drie Nederlandse steden in Europese ranglijst van hoogste prijzen voor huurwoningen: ‘Schrikbarend’
Huurders betalen in Nederland de hoofdprijs voor woningen op de middellange termijn. Appartementen, kamers en studio’s zijn nergens in Europa zo duur als in Amsterdam, maar ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht schieten de prijzen omhoog.
Lees meer

Met ons in gesprek?