Nieuws

Het aantal starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen.

Het aantal starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen. Bijna een kwart (24%) van de starters schat zijn kansen op de woningmarkt rooskleurig in, blijkt uit de Startersbarometer van hypotheekketen Viisi. Een half jaar geleden was dat nog 11%.

Het aantal starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen.

Bijna een kwart (24%) van de starters schat zijn kansen op de woningmarkt rooskleurig in, blijkt uit de Startersbarometer van hypotheekketen Viisi. Een half jaar geleden was dat nog 11%.

Uit het onderzoek blijkt dat dertigers het meest optimistisch zijn over hun toekomstige slagingskansen op de woningmarkt (26%). Van alle twintigers verwacht 22% binnen een jaar hun eerste huis te kopen. „Door berichten over prijsdalingen, afnemende belangstelling en het groeiend aantal huizen dat te koop staat, neemt het enthousiasme van starters om een huis te kopen snel toe. In de praktijk zorgen hoge rentestanden, inflatie en gestegen energiekosten er helaas voor dat veel starters nog altijd geen huis kunnen kopen”, zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken.

Weinig bezichtigingen

Ondanks de stijging van het vertrouwen onder starters zegt slechts 16% van alle ondervraagden in het afgelopen kwartaal een koopwoning te hebben bezichtigd. Meer jonge starters (18%) bekeken huizen dan oudere starters (14%). Ook het percentage ondervraagden dat uiteindelijk een bod heeft uitgebracht, lag onder twintigers iets hoger (10%) dan onder dertigers (8%).

„Een duidelijke indicatie dat starters het liefst nog even de kat uit de boom kijken en op korte termijn waarschijnlijk niet tot koop overgaan. Het groeiend optimisme lijkt zich vooralsnog vooral te richten op de middellange termijn”, zegt Dutrieux. „Dit zie je ook terug in de meest recente cijfers van het Hypotheken Data Netwerk. Niet alleen werden er de afgelopen maanden fors minder huizen verkocht, ook starters waren voorzichtiger dan voorheen. Met zoveel onrust en onzekerheid in de markt geef ik ze geen ongelijk.”

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?