Nieuws

huizenkoper kijkt vaker naar energielabel

Het energielabel van een woning speelt een steeds dominantere rol voor potentiële kopers op de woningmarkt. Volgens huizenplatform funda letten consumenten in de kenmerken van zoekopdrachten steeds vaker op het energielabel. In het afgelopen kwartaal werd er bij de zoekopdrachten op de site van funda 49 procent vaker op het label gefilterd dan een kwartaal eerder. Op jaarbasis gaat het zelfs om een stijging met 261 procent.

huizenkoper kijkt vaker naar energielabel

Dat potentiële huizenkopers het energielabel steeds belangrijker vinden, kan niet los worden gezien van de energieprijzen. Die zijn hard opgelopen door de oorlog in Oekraïne en de daaraan gekoppelde sancties tegen Rusland.

Verder ziet funda in zijn zogeheten index dat de druk op de woningmarkt wat minder groot wordt. Het aantal zogeheten contactaanvragen per beschikbare woning neemt af. Daarmee is de concurrentie onder kopers ook minder groot geworden.

Evengoed zijn consumenten voorzichtiger geworden. Dat komt naast de hoge energieprijs ook door stijgende rentes en de hoge inflatie. Funda merkt dat consumenten steeds vaker aangeven eerst hun huis verkocht te willen hebben alvorens ze een woning kopen. „Het is voor verkopers niet meer zo vanzelfsprekend dat een woning snel en fors boven de vraagprijs wordt verkocht. Daarbij hebben doorstromers in de huidige economische omstandigheden waarschijnlijk meer behoefte aan financiële zekerheid voordat zij een grote uitgave doen”, aldus funda-topman Joost Dop in een toelichting.

Tot slot merkt funda dat er meer wordt gezocht naar huizen in een goedkopere prijscategorie. Zo zijn woningen tot 300.000 euro meer in trek. Daarentegen wordt minder vaak gezocht naar huizen tussen de 300.000 en 400.000 euro. Funda merkt wel op dat de concurrentie op de markt voor goedkopere huizen groter is dan die in andere prijscategorieën.

De index van funda is gebaseerd op gedragsanalyse en consumentenonderzoek op funda. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2000 consumenten.

Meer posts

Huizenprijzen in versneld tempo omhoog: ’Het moet niet gekker worden’
De huizenprijzen gaan een tandje sneller omhoog. In februari betaalden kopers liefst 1% meer dan een maand eerder, constateert het CBS. Daarmee koersen de prijzen dit jaar af op een grotere stijging dan economen voorspelden. Makelaars melden grote drukte bij bezichtigingen en een toenemende trend om boven de vraagprijs te bieden.
Lees meer
’Jongeren laten baan liggen door woonproblematiek’
De meeste jongeren willen best verhuizen voor een nieuwe baan, maar dan moeten er in de buurt wel betaalbare woningen beschikbaar zijn. Een onderzoek onder starters geeft aan dat zelfs 25% van hen heeft afgezien van een sollicitatie vanwege de woonproblematiek.
Lees meer
Huizenkopers nemen genoegen met tochtig huis: energielabel niet altijd belangrijk in krappe markt
Een woning met een groen energielabel ligt goed in de markt, vanwege de sterk gestegen energieprijzen en gasbelasting. Toch willen veel huizenkopers in de huidige krappe markt desnoods genoegen nemen met een tochtig huis. Voor de meeste kopers is het energielabel niet doorslaggevend.
Lees meer
Woningzoekenden hunkeren naar huizen onder de 2 ton: ‘In heel Nederland scheve verhoudingen’
Woningzoekenden snakken naar woningen onder de 2 ton, maar komen van een koude kermis thuis. Dat blijkt uit het Woonwensenonderzoek en data-analyse van Funda.
Lees meer

Met ons in gesprek?