Nieuws

Huizenprijzen blijven oplopen

De huizenprijzen zijn in oktober met 0,7% gestegen ten opzichte van een maand eerder, meldt het CBS woensdag. Het is al de vijfde maand op rij dat de prijzen stijgen.

Huizenprijzen blijven oplopen

Door de aanhoudende stijging loopt ook het waardeverlies ten opzichte van een jaar geleden terug. De huizenprijs is nu nog maar 2,3% lager dan een jaar geleden. Voor een woning werd in oktober gemiddeld €424.521 betaald.

Verkopen

Het Kadaster registreerde in oktober 15 705 woningverkopen. Dat is bijna 6% meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden zijn 147.590 woningen verkocht, ook bijna 6% minder dan in dezelfde periode van 2022.

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in de financiële crisis in juni 2013 een dieptepunt. Daarna ging het omhoog tot augustus 2022. Het CBS noteerde die maand een gemiddelde koopprijs van liefst €446.263.

Doordat de cijfers van het CBS en Kadaster altijd een maand of drie achterlopen op de koopovereenkomst, werd het effect van de Oekraïneoorlog en de rentestijging pas met vertraging zichtbaar. In december 2022 was de gemiddelde koopprijs al teruggevallen naar €401.436.

Vergeleken met het dal in 2013 waren de prijzen in oktober 2023 nog 92% hoger.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?