Nieuws

Huizenprijzen blijven oplopen

De huizenprijzen zijn in oktober met 0,7% gestegen ten opzichte van een maand eerder, meldt het CBS woensdag. Het is al de vijfde maand op rij dat de prijzen stijgen.

Huizenprijzen blijven oplopen

Door de aanhoudende stijging loopt ook het waardeverlies ten opzichte van een jaar geleden terug. De huizenprijs is nu nog maar 2,3% lager dan een jaar geleden. Voor een woning werd in oktober gemiddeld €424.521 betaald.

Verkopen

Het Kadaster registreerde in oktober 15 705 woningverkopen. Dat is bijna 6% meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden zijn 147.590 woningen verkocht, ook bijna 6% minder dan in dezelfde periode van 2022.

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in de financiële crisis in juni 2013 een dieptepunt. Daarna ging het omhoog tot augustus 2022. Het CBS noteerde die maand een gemiddelde koopprijs van liefst €446.263.

Doordat de cijfers van het CBS en Kadaster altijd een maand of drie achterlopen op de koopovereenkomst, werd het effect van de Oekraïneoorlog en de rentestijging pas met vertraging zichtbaar. In december 2022 was de gemiddelde koopprijs al teruggevallen naar €401.436.

Vergeleken met het dal in 2013 waren de prijzen in oktober 2023 nog 92% hoger.

Meer posts

Stijging fors minder dan toename huizenprijzen NHG-grens in 2025 beperkt omhoog, huizenkopers goedkoper uit
De grens voor een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat vanaf 1 januari omhoog naar van €435.000 naar €450.000. Dat is fors minder dan de verwachte huizenprijsstijging. Wel gaan kopers minder betalen voor de garantie.
Lees meer
Huurmarkt ‘volledig uit balans’: aantal woningen in vrije sector daalt fors
De huurmarkt is volledig uit balans, zo constateert verhuurplatform Pararius. Het aantal beschikbare woningen in de vrije sector is met meer dan een derde gedaald en de vierkantemeterprijs loopt fors op. Maar pakt het echt allemaal zo negatief uit?
Lees meer
Makelaars zien aanbod huurwoningen drastisch dalen: ’Nu hoor je Kamerleden en Woonbond niet’
Makelaars hebben in het afgelopen kwartaal bijna 18,9% minder huurwoningen verhuurd dan een jaar geleden. Dat komt mede doordat verhuurders hun panden te koop zetten vanwege de recente belastingverhogen en de middenhuurwet. De makelaars zien ’een tsunami aan uitpondingen’.
Lees meer
Huizenprijs stijgt in 2025 hard door, verwacht ABN Amro
ABN Amro heeft weer zijn verwachtingen voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld. Dit jaar stijgen de huizenprijzen volgens de bank gemiddeld met 8,5% en komend jaar komt daar nog eens 7% bovenop.
Lees meer

Met ons in gesprek?