Nieuws

Huizenprijzen weer iets omhoog

Prijzen van bestaande koopwoningen dalen niet verder. In juli waren woningen gemiddeld 5,5 procent goedkoper dan een jaar eerder maar vergeleken met juni is er weer een plusje van 0,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. De jaar-op-jaardaling is al drie maanden nagenoeg gelijk.

Huizenprijzen weer iets omhoog

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Toen sloeg het om en heel even leken de prijzen in een vrije val, maar de afgelopen twee maanden zijn de prijzen weer gestegen. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juli ruim 88 procent hoger.

Notaris

De cijfers van het CBS en het Kadaster lopen twee tot drie maanden achter op de marktdata van makelaarsvereniging NVM. De NVM registreert de verkoopprijs op het moment dat verkoper en koper het eens zijn, maar dan duurt het nog weken voordat de financiering rond is en partijen bij de notaris zijn.

De makelaarsclub constateerde in juli ook al een ‘kantelpunt’ op de woningmarkt. Huizen worden weer sneller verkocht en tegen iets hogere prijzen. Door de gestegen lonen en de gedaalde huizenprijzen sinds augustus vorig jaar zijn woningen iets betaalbaarder geworden. Door het tekort aan woningen blijft het gevaar dat huizenprijzen andermaal de lucht inschieten.

Minder verkocht

De krapte op de huizenmarkt blijkt ook duidelijk uit de aantallen verkochte huizen. Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 14.925 woningtransacties registreerde. Dat is ruim negen procent minder dan een jaar eerder. In het eerste zeven maanden zijn 99.862 woningen verkocht, ruim zeven procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?