Nieuws

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling

De woninghuren in Nederland zijn afgelopen juli gemiddeld 2% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS vrijdag. Vorig jaar was de stijging nog 3%. Bij een bewonerswisseling grijpen verhuurders wel hun kans om de huren sterk te verhogen.

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling

Dat de gemiddelde huurstijging dit jaar lager uitvalt, komt vooral doordat woningcorporaties hun sociale huurders nauwelijks meer lieten betalen. Sociale huurders betalen bij woningcorporaties dit jaar gemiddeld maar 0,1% meer huur. Dat was vorig jaar 2,6%. Dit terwijl sociale huurders die van particuliere eigenaren huren, gemiddeld 3,7% meer betalen dan vorig jaar.

In de vrije sector is de gemiddelde huurgroei 4,5%. Nederland telt ongeveer 2,6 miljoen sociale huurwoningen en 600.000 vrije huurwoningen.

Bewonerswisseling

De huurstijging van zowel sociale als vrijesectorwoningen is door het kabinet aan banden gelegd. Als een huurwoning van bewoner wisselt, heeft een eigenaar meer vrijheid om de huur flink te verhogen. Dan hebben zij ook kans om voor zichzelf die overheidsmaatregel te compenseren. Gemiddeld stegen de huren bij een bewonerswisseling met 10,9%. Sinds 2014 zijn de huren bij bewonerswisselingen niet zo hard gestegen als in 2023, constateert het CBS.

Van de vier grote steden stegen in 2023 de huren in Amsterdam met 2,8% het sterkst. In Utrecht stegen van de vier grote steden de huren met 2,4% het minst. Bewonerswisselingen hadden in Utrecht ook het minste effect op de huurontwikkeling (0,6%).

Op provinciaal niveau stegen de huren in Friesland gemiddeld het hardst, inclusief bewonerswisseling stegen de huren hier met 2,4%. De huren stegen het minst in Flevoland, 1,2%. De stijging wordt in deze provincie voor de helft (0,6%) veroorzaakt door bewonerswisselingen

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?