Nieuws

Huurprijzen grote steden opnieuw flink gestegen

De huurprijzen van woningen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal flink gestegen in de vijf grootste steden van het land. Dat blijkt donderdag uit cijfers van huurplatform Pararius. Amsterdam is koploper met een gemiddelde stijging van 10,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. In de hoofdstad betalen nieuwe huurders gemiddeld 25,75 euro per maand voor een vierkante meter.

Huurprijzen grote steden opnieuw flink gestegen

In Den Haag steeg de huurprijs met 5,9 procent, in Rotterdam met 2,3 procent en in Eindhoven betaalden nieuwe huurders 6,7 procent meer. In Utrecht kostte een huurwoning in de vrije sector in het vierde kwartaal van vorig jaar 19,30 euro per vierkante meter per maand. Dat is 1 procent meer dan een jaar geleden.

Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot neemt het huuraanbod in grote steden als Amsterdam en Rotterdam in snel tempo af. "Vanuit de markt vernemen we dat veel particuliere verhuurders zich momenteel genoodzaakt voelen om hun huurwoningen te verkopen omdat verhuren straks niet meer rendabel is. Tegelijkertijd neemt de vraag alleen maar toe. Dit leidt ertoe dat de prijzen op stedelijk niveau flink stijgen."

Meer posts

Stijging fors minder dan toename huizenprijzen NHG-grens in 2025 beperkt omhoog, huizenkopers goedkoper uit
De grens voor een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat vanaf 1 januari omhoog naar van €435.000 naar €450.000. Dat is fors minder dan de verwachte huizenprijsstijging. Wel gaan kopers minder betalen voor de garantie.
Lees meer
Huurmarkt ‘volledig uit balans’: aantal woningen in vrije sector daalt fors
De huurmarkt is volledig uit balans, zo constateert verhuurplatform Pararius. Het aantal beschikbare woningen in de vrije sector is met meer dan een derde gedaald en de vierkantemeterprijs loopt fors op. Maar pakt het echt allemaal zo negatief uit?
Lees meer
Makelaars zien aanbod huurwoningen drastisch dalen: ’Nu hoor je Kamerleden en Woonbond niet’
Makelaars hebben in het afgelopen kwartaal bijna 18,9% minder huurwoningen verhuurd dan een jaar geleden. Dat komt mede doordat verhuurders hun panden te koop zetten vanwege de recente belastingverhogen en de middenhuurwet. De makelaars zien ’een tsunami aan uitpondingen’.
Lees meer
Huizenprijs stijgt in 2025 hard door, verwacht ABN Amro
ABN Amro heeft weer zijn verwachtingen voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld. Dit jaar stijgen de huizenprijzen volgens de bank gemiddeld met 8,5% en komend jaar komt daar nog eens 7% bovenop.
Lees meer

Met ons in gesprek?