Nieuws

’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’

Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.

’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’

Landelijke subsidies voor verduurzaming worden maar in 37% van de gesprekken besproken, terwijl een lening uit het warmtefonds maar in 10% van de gesprekken aan de orde komt, blijkt uit onderzoek van VEH.

„Huizenkopers zijn onvoldoende op de hoogte van de financieringsmogelijkheden om de woning te verduurzamen. Financieel adviseurs nemen vaak niet alle mogelijkheden mee tijdens het gesprek met klanten”, constateert de belangenorganisatie van huiseigenaren.

VEH vindt dat adviseurs hier meer tijd en energie in moeten steken. „Er zijn veel financiële mogelijkheden om de woning te verduurzamen; via de hypotheek, met eigen geld, subsidies en het Warmtefonds. Welke mogelijkheden passend zijn verschilt per huiseigenaar en het is vaak ingewikkeld om zelf uit te zoeken.”

Afsluiten

Op het ogenblik mogen hypotheekadviseurs alleen adviseren over bepaalde energieleningen, maar ze niet voor de klant afsluiten. Dat gaat bijvoorbeeld om leningen van het Warmtefonds en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. VEH pleit ervoor dat alle mogelijkheden moeten door een adviseur aangevraagd kunnen worden zodat de klant een passend aanbod krijgt.

Andere dienstverleners in de koopketen, zoals een aannemer, makelaar, bouwkundige en energieadviseur, mogen huiseigenaren ook alleen informeren over de financieringsopties. Uit het onderzoek blijkt dat dit nog weinig gebeurt en zelfs minder dan voorheen. Waar 70% van de aannemers en makelaars in vorige jaren nog financieringsmogelijkheden bespraken, is dat in 2024 nog maar 57%.

Meer posts

Voor grote groep huizenbezitters dreigt einde renteaftrek: risico op toeslagenaffaire 2.0
Voor een grote groep woningeigenaren dreigt het aflopen van hun recht op hypotheekrenteaftrek op een administratief en fiscaal drama uit te lopen. Daarvoor waarschuwen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Vereniging Eigen Huis.
Lees meer
Woningprijzen schieten harder omhoog: ’Koper kan meer bieden door hoger inkomen en lagere rente’
De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN Amro sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. „De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort”, aldus de economen.
Lees meer
Woningen in mei bijna 10% duurder: gemiddeld huis kost €471.875
De prijs van koopwoningen blijft in stevig tempo doorstijgen. In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7% hoger dan een jaar eerder.
Lees meer
Koopwoningen opnieuw duurder: bekijk hier de stijging in jouw gemeente
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het eerste kwartaal van 2025 in bijna alle gemeenten gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huizenprijzen stegen gemiddeld met 10,9 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De stijgende trend, die in de meeste gemeenten zichtbaar is, zette daarmee door.
Lees meer

Met ons in gesprek?