Nieuws

’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’

Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.

’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’

Landelijke subsidies voor verduurzaming worden maar in 37% van de gesprekken besproken, terwijl een lening uit het warmtefonds maar in 10% van de gesprekken aan de orde komt, blijkt uit onderzoek van VEH.

„Huizenkopers zijn onvoldoende op de hoogte van de financieringsmogelijkheden om de woning te verduurzamen. Financieel adviseurs nemen vaak niet alle mogelijkheden mee tijdens het gesprek met klanten”, constateert de belangenorganisatie van huiseigenaren.

VEH vindt dat adviseurs hier meer tijd en energie in moeten steken. „Er zijn veel financiële mogelijkheden om de woning te verduurzamen; via de hypotheek, met eigen geld, subsidies en het Warmtefonds. Welke mogelijkheden passend zijn verschilt per huiseigenaar en het is vaak ingewikkeld om zelf uit te zoeken.”

Afsluiten

Op het ogenblik mogen hypotheekadviseurs alleen adviseren over bepaalde energieleningen, maar ze niet voor de klant afsluiten. Dat gaat bijvoorbeeld om leningen van het Warmtefonds en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. VEH pleit ervoor dat alle mogelijkheden moeten door een adviseur aangevraagd kunnen worden zodat de klant een passend aanbod krijgt.

Andere dienstverleners in de koopketen, zoals een aannemer, makelaar, bouwkundige en energieadviseur, mogen huiseigenaren ook alleen informeren over de financieringsopties. Uit het onderzoek blijkt dat dit nog weinig gebeurt en zelfs minder dan voorheen. Waar 70% van de aannemers en makelaars in vorige jaren nog financieringsmogelijkheden bespraken, is dat in 2024 nog maar 57%.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?