Nieuws

’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’

Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.

’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’

Landelijke subsidies voor verduurzaming worden maar in 37% van de gesprekken besproken, terwijl een lening uit het warmtefonds maar in 10% van de gesprekken aan de orde komt, blijkt uit onderzoek van VEH.

„Huizenkopers zijn onvoldoende op de hoogte van de financieringsmogelijkheden om de woning te verduurzamen. Financieel adviseurs nemen vaak niet alle mogelijkheden mee tijdens het gesprek met klanten”, constateert de belangenorganisatie van huiseigenaren.

VEH vindt dat adviseurs hier meer tijd en energie in moeten steken. „Er zijn veel financiële mogelijkheden om de woning te verduurzamen; via de hypotheek, met eigen geld, subsidies en het Warmtefonds. Welke mogelijkheden passend zijn verschilt per huiseigenaar en het is vaak ingewikkeld om zelf uit te zoeken.”

Afsluiten

Op het ogenblik mogen hypotheekadviseurs alleen adviseren over bepaalde energieleningen, maar ze niet voor de klant afsluiten. Dat gaat bijvoorbeeld om leningen van het Warmtefonds en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. VEH pleit ervoor dat alle mogelijkheden moeten door een adviseur aangevraagd kunnen worden zodat de klant een passend aanbod krijgt.

Andere dienstverleners in de koopketen, zoals een aannemer, makelaar, bouwkundige en energieadviseur, mogen huiseigenaren ook alleen informeren over de financieringsopties. Uit het onderzoek blijkt dat dit nog weinig gebeurt en zelfs minder dan voorheen. Waar 70% van de aannemers en makelaars in vorige jaren nog financieringsmogelijkheden bespraken, is dat in 2024 nog maar 57%.

Meer posts

Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer
Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen
Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.
Lees meer

Met ons in gesprek?