Nieuws

Hypotheekrente daalt al tien weken op rij

De vaste hypotheekrente is sinds eind oktober al tien weken op rij gedaald. De snelheid van de huidige daling zegt veel over de mate van concurrentie op de hypotheekmarkt, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld die bij de spaarrentes, meldt De Hypotheekshop.

Hypotheekrente daalt al tien weken op rij

Sinds eind oktober is de rente op vaste hypotheken met een looptijd van vijf jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) het meest verlaagd, namelijk met 0,7 procentpunt. Maar ook de daling van de hypotheekrente dertig jaar vast met NHG nadert inmiddels de half procentpunt. Het belangrijkste hypotheektarief van tien jaar vast met NHG heeft in tien weken tijd daarbij de grootste daling laten zien sinds het begin van de meting in 2004.

Onder grens van 4%

De scherpste hypotheektarieven op vijf, tien en twintig jaar vast met NHG staan inmiddels weer onder de 4%. En volgens De Hypotheekshop is het slechts een kwestie van tijd voordat ook dertig jaar vast met NHG die barrière doorbreekt.

Doorstromers

De ontwikkeling van kortlopende hypotheekrentes, die vooral belangrijk zijn voor doorstromers, hangt meer direct af van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Op dit moment verwacht De Hypotheekshop dat de ECB de rente komende tijd nog ongewijzigd houdt. In de loop van 2024 zal de ECB de rente naar verwachting geleidelijk aan wat verlagen om te voorkomen dat de economie in een langdurige recessie terechtkomt.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?