Nieuws

’Hypotheekrente stabiel, maar op langere termijn omhoog’

AMSTERDAM - De afgelopen week hebben geldverstrekkers slechts af en toe een enkel tarief voor hypotheekrente aangepast. Voor de langere termijn verwachten de marktkenners van adviesketen Van Bruggen echter wel dat de rente met enkele tienden zal oplopen.

’Hypotheekrente stabiel, maar op langere termijn omhoog’

Op de wereldwijde financiële markten is veel onzekerheid vanwege de nieuwe en potentieel zeer gevaarlijke omicron-coronavariant. Beurzen sloten vrijdag lager en de eerder licht gedaalde marktrente ging weer omhoog.

Stijging

De verwachting is dat de hypotheekrente de marktrente uiteindelijk zal volgen en enkele tienden zal stijgen.

In december is de hypotheekrente meestal vrij stabiel. De laatste maand van het jaar is normaliter vrij druk voor geldverstrekkers. Zij hebben dan weinig behoefte aan extra klandizie, en zullen hun tarieven daarom meestal in ieder geval niet al te veel verlagen.

Kosten aftrekken

Hypotheekadviseurs hebben het op dit moment vooral druk met huiseigenaren die hun hypotheek willen oversluiten. Doe je dat voor 31 december, dan kun je de kosten bij de volgende aangifte inkomstenbelasting aftrekken.

Dat kan dit jaar bovendien nog tegen maximaal 43%. Volgend jaar kunnen aftrekposten tegen maximaal 40% worden afgetrokken. Dit is alleen relevant voor huiseigenaren met een jaarinkomen boven €68.507.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?