Nieuws

Hypotheekrente was nog nooit zó laag

AMSTERDAM - De gemiddelde hypotheekrente heeft de maand augustus opnieuw een laagterecord bereikt. Met 1,45% is het record uit april (1,47%) verbroken. Met nog twee dagen te gaan eindigt augustus in de top tien van maanden met het hoogst aantal renteverlagingen.

Hypotheekrente was nog nooit zó laag

Dat meldtadviesketen De Hypotheekshop. Hoewel de centrale banken in de Verenigde Statenen de Europese Unie steeds dichterbij het afbouwen van de steunmaatregelenzijn, lijkt volgens De Hypotheekshop een verdere daling niet onwaarschijnlijkvanwege de grote concurrentie tussen aanbieders.

 

Het verschil met de variabele rente zoudaarmee nog kleiner worden. Was begin 2015 de variabele hypotheekrente nog delaagste rente in de markt, nu is het gemiddelde verschil tussen de variabelerente en 30 jaar vast nog slechts 0,11 procentpunt, en zijn 5, 10 en 20 jaarzelfs lager. Vorige week zakte het 10-jaarstarief met NHG opnieuw onder de 1%(0,99%).

Oversluiters

Kopers zijn hun hypotheekrente delaatste tien jaar ook steeds langer gaan vastzetten. Bedroeg de gemiddelde duurin 2011 nog minder dan tien jaar (8,9 jaar), dat is nu opgelopen tot gemiddeld19 jaar. Met name de laatste twee jaar is het gemiddelde fors gestegen, doordatvaker wordt gekozen voor 20 en 30 jaar vast.

Opvallende trendbreuk daarbij is volgensDe Hypotheekshop dat met name doorstromers en oversluiters voor langererenteperioden kiezen. Voorheen waren het voornamelijk starters die eenhypotheek voor langere renteperioden afsloten. Zij hebben immers nog geenoverwaarde opgebouwd en kiezen daarom voor meer rentezekerheid.

Maar dit jaar zijn het juist de oversluiters die voor de langsterenteperiode gaan, omdat zij vanwege de fors gedaalde hypotheekrentes in delaatste toen jaar fors kunnen besparen op hun huidige maandlasten. De krappewoningmarkt en de vrees bij sommigen dat de rente op termijn wellicht zalstijgen, hebben dit mogelijk versterkt.

Aan de andere kant financieren veel startersdoor de stijgende huizenprijzen noodgedwongen maximaal op inkomen. Bij eenlagere 10-jaar rente is de leencapaciteit hoger dan bij een 15- of 20-jaarsrente.

 

 

 

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?