Nieuws

Hypotheekrente was nog nooit zó laag

AMSTERDAM - De gemiddelde hypotheekrente heeft de maand augustus opnieuw een laagterecord bereikt. Met 1,45% is het record uit april (1,47%) verbroken. Met nog twee dagen te gaan eindigt augustus in de top tien van maanden met het hoogst aantal renteverlagingen.

Hypotheekrente was nog nooit zó laag

Dat meldtadviesketen De Hypotheekshop. Hoewel de centrale banken in de Verenigde Statenen de Europese Unie steeds dichterbij het afbouwen van de steunmaatregelenzijn, lijkt volgens De Hypotheekshop een verdere daling niet onwaarschijnlijkvanwege de grote concurrentie tussen aanbieders.

 

Het verschil met de variabele rente zoudaarmee nog kleiner worden. Was begin 2015 de variabele hypotheekrente nog delaagste rente in de markt, nu is het gemiddelde verschil tussen de variabelerente en 30 jaar vast nog slechts 0,11 procentpunt, en zijn 5, 10 en 20 jaarzelfs lager. Vorige week zakte het 10-jaarstarief met NHG opnieuw onder de 1%(0,99%).

Oversluiters

Kopers zijn hun hypotheekrente delaatste tien jaar ook steeds langer gaan vastzetten. Bedroeg de gemiddelde duurin 2011 nog minder dan tien jaar (8,9 jaar), dat is nu opgelopen tot gemiddeld19 jaar. Met name de laatste twee jaar is het gemiddelde fors gestegen, doordatvaker wordt gekozen voor 20 en 30 jaar vast.

Opvallende trendbreuk daarbij is volgensDe Hypotheekshop dat met name doorstromers en oversluiters voor langererenteperioden kiezen. Voorheen waren het voornamelijk starters die eenhypotheek voor langere renteperioden afsloten. Zij hebben immers nog geenoverwaarde opgebouwd en kiezen daarom voor meer rentezekerheid.

Maar dit jaar zijn het juist de oversluiters die voor de langsterenteperiode gaan, omdat zij vanwege de fors gedaalde hypotheekrentes in delaatste toen jaar fors kunnen besparen op hun huidige maandlasten. De krappewoningmarkt en de vrees bij sommigen dat de rente op termijn wellicht zalstijgen, hebben dit mogelijk versterkt.

Aan de andere kant financieren veel startersdoor de stijgende huizenprijzen noodgedwongen maximaal op inkomen. Bij eenlagere 10-jaar rente is de leencapaciteit hoger dan bij een 15- of 20-jaarsrente.

 

 

 

Meer posts

Nieuwbouw valt sterk terug: 28% minder bouwvergunningen
Het aantal bouwvergunningen voor woningen is in het eerste kwartaal gedaald met 28% ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In totaal werden er 12.800 vergunningen afgegeven.
Lees meer
Vanaf dit najaar maakt starter meer kans op huizenmarkt
Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Door de gestegen hypotheekrente zijn starters nu nog per maand meer kwijt dan vorig jaar, ondanks de gedaalde huizenprijzen. Maar daar komt halverwege dit jaar verandering in.
Lees meer
Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars
Huizenzoekers hebben dubbel zoveel keus als een jaar geleden. Maar het nieuwe aanbod is ongelijk verdeeld, blijkt uit een onderzoek van de laatste woningcijfers door NVM-partner Brainbay. Betaalbare woningen blijven schaars.
Lees meer
Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard
Prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden in het laatste kwartaal vorig jaar onevenredig hard in vergelijking met huizen gebouwd na de jaren 30. Het energielabel speelt daarbij mogelijk een rol, blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo lag de gemiddelde huisprijs van oude woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.
Lees meer

Met ons in gesprek?