Nieuws

Hypotheekrente zet dalende trend in

Goed nieuws voor woningzoekers. De rentekosten over een hypotheekschuld zijn weer gedaald, al voor de derde week op rij. Bovendien lijkt de daling in snelheid toe te nemen.

Hypotheekrente zet dalende trend in

Dat stelt de Hypotheekshop maandagochtend. Over het geheel genomen zijn de gemiddelde vaststaande rentetarieven voor periodes van vijf en tien jaar inmiddels met ongeveer 0,15 tot 0,20 procentpunt gedaald. Wie momenteel een hypotheek van maximaal €405.000 afsluit voor een rentevaste periode van tien jaar, betaalt daarover gemiddeld 4,39% rente, stelt Van Bruggen Adviesgroep. Bij een hogere hypotheek is de gemiddelde rente 4,82%.

De rentetarieven voor lange periodes - van twintig en dertig jaar - zijn met bijna 0,10 procentpunt gedaald. Momenteel is de rente over een hypotheek van maximaal €405.000 met een rentevaste periode van dertig jaar gemiddeld 4,74%, aldus Van Bruggen Adviesgroep. Wie meer dan €405.000 leent, betaalt dertig jaar lang gemiddeld 5,21% rente.

Bijna alle geldverstrekkers die actief zijn in Nederland - veertig in totaal - hebben in de afgelopen anderhalve maand hun rentetarieven aangepast. Alleen voor Allianz, Hypotrust Elan Plus, Philips en Syntrus Achmea is dat al wat langer geleden.

De daling van de hypotheekrente is een gevolg van het uitblijven van renteverhogingen door centrale banken. Bovendien was de inflatie in Amerika minder hoog dan verwacht, wat voor een gunstig effect op de rente op de kapitaalmarkt zorgt.

De hypotheekrente volgt die kapitaalmarkt met enige vertraging. Hierom daalde de rente over hypotheekschulden voor de derde week op rij. De daling van vorige week behoort zelfs tot de top-15 van grootste weekdalingen sinds 2008 en neemt volgens de Hypotheekshop bovendien in snelheid toe.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?