Nieuws

Hypotheekrente zet dalende trend in

Goed nieuws voor woningzoekers. De rentekosten over een hypotheekschuld zijn weer gedaald, al voor de derde week op rij. Bovendien lijkt de daling in snelheid toe te nemen.

Hypotheekrente zet dalende trend in

Dat stelt de Hypotheekshop maandagochtend. Over het geheel genomen zijn de gemiddelde vaststaande rentetarieven voor periodes van vijf en tien jaar inmiddels met ongeveer 0,15 tot 0,20 procentpunt gedaald. Wie momenteel een hypotheek van maximaal €405.000 afsluit voor een rentevaste periode van tien jaar, betaalt daarover gemiddeld 4,39% rente, stelt Van Bruggen Adviesgroep. Bij een hogere hypotheek is de gemiddelde rente 4,82%.

De rentetarieven voor lange periodes - van twintig en dertig jaar - zijn met bijna 0,10 procentpunt gedaald. Momenteel is de rente over een hypotheek van maximaal €405.000 met een rentevaste periode van dertig jaar gemiddeld 4,74%, aldus Van Bruggen Adviesgroep. Wie meer dan €405.000 leent, betaalt dertig jaar lang gemiddeld 5,21% rente.

Bijna alle geldverstrekkers die actief zijn in Nederland - veertig in totaal - hebben in de afgelopen anderhalve maand hun rentetarieven aangepast. Alleen voor Allianz, Hypotrust Elan Plus, Philips en Syntrus Achmea is dat al wat langer geleden.

De daling van de hypotheekrente is een gevolg van het uitblijven van renteverhogingen door centrale banken. Bovendien was de inflatie in Amerika minder hoog dan verwacht, wat voor een gunstig effect op de rente op de kapitaalmarkt zorgt.

De hypotheekrente volgt die kapitaalmarkt met enige vertraging. Hierom daalde de rente over hypotheekschulden voor de derde week op rij. De daling van vorige week behoort zelfs tot de top-15 van grootste weekdalingen sinds 2008 en neemt volgens de Hypotheekshop bovendien in snelheid toe.

Meer posts

Huizenprijzen blijven oplopen
De huizenprijzen zijn in oktober met 0,7% gestegen ten opzichte van een maand eerder, meldt het CBS woensdag. Het is al de vijfde maand op rij dat de prijzen stijgen.
Lees meer
Hypotheekrente zet dalende trend in
Goed nieuws voor woningzoekers. De rentekosten over een hypotheekschuld zijn weer gedaald, al voor de derde week op rij. Bovendien lijkt de daling in snelheid toe te nemen.
Lees meer
‘Hebberigheid’ op woningmarkt neemt toe: weer normaal om te overbieden en zonder voorwaarden te kopen
In de jacht op een huis wordt weer vaker overboden. Nieuwbouwwoningen dalen juist in prijs. Dat blijkt uit de nieuwste monitor koopwoningen van de TU Delft.
Lees meer
Klimaatschade aan huizen gaat bewoner tienduizenden euro's kosten
De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Lees meer

Met ons in gesprek?