Nieuws

Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

De rentes op hypotheken zijn vorige week heel licht gedaald, nadat ze een aantal weken flink opliepen. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Van Bruggen. Het gaat dan vooral om hypotheken met een vaste rente. Wie een variabele rente wil, betaalt wel meer dan een week geleden.

Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

Hypotheekrentes zijn in september en oktober hard gestegen, nadat ze in de eerste helft van dit jaar ook al flink de hoogte in schoten. In de voorbije week is die stijging even een halt toegeroepen.

Wie zijn hypotheekrente voor tien jaar wil vastleggen met NHG-garantie, betaalt nu gemiddeld 4,52 procent. Dat is ietsje minder dan de 4,54 procent van een week eerder. Ook bij andere populaire rentes, zoals vijf jaar vast en twintig jaar vast, daalde het gemiddelde tarief heel licht, met 0,01 of 0,02 procentpunt.

Dat de tarieven vorige week niet zijn gestegen, komt doordat de rentes op de kapitaalmarkt niet omhooggingen, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen. Dat is waar beleggers hun geld aanbieden voor bijvoorbeeld bedrijven en banken. De vaste hypotheekrentes hangen daar sterk mee samen.

Of we de komende tijd verdere dalingen kunnen verwachten, betwijfelt Noorlag. De kapitaalmarktrente is alweer iets opgelopen, dus het zou zomaar kunnen dat de hypotheekrentes de komende weken dat patroon volgen.

De variabele rente steeg vorige week wel, van gemiddeld 2,59 naar 2,81 procent. Het adviesbureau verwacht dat deze rente de komende tijd nog verder stijgt. Dit komt onder meer door de Europese Centrale Bank (ECB). Die verhoogde zijn rentes vorige maand voor de derde keer in korte tijd. Dat heeft veelal een grote invloed op de variabele hypotheekrente.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?