Nieuws

Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

De rentes op hypotheken zijn vorige week heel licht gedaald, nadat ze een aantal weken flink opliepen. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Van Bruggen. Het gaat dan vooral om hypotheken met een vaste rente. Wie een variabele rente wil, betaalt wel meer dan een week geleden.

Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

Hypotheekrentes zijn in september en oktober hard gestegen, nadat ze in de eerste helft van dit jaar ook al flink de hoogte in schoten. In de voorbije week is die stijging even een halt toegeroepen.

Wie zijn hypotheekrente voor tien jaar wil vastleggen met NHG-garantie, betaalt nu gemiddeld 4,52 procent. Dat is ietsje minder dan de 4,54 procent van een week eerder. Ook bij andere populaire rentes, zoals vijf jaar vast en twintig jaar vast, daalde het gemiddelde tarief heel licht, met 0,01 of 0,02 procentpunt.

Dat de tarieven vorige week niet zijn gestegen, komt doordat de rentes op de kapitaalmarkt niet omhooggingen, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen. Dat is waar beleggers hun geld aanbieden voor bijvoorbeeld bedrijven en banken. De vaste hypotheekrentes hangen daar sterk mee samen.

Of we de komende tijd verdere dalingen kunnen verwachten, betwijfelt Noorlag. De kapitaalmarktrente is alweer iets opgelopen, dus het zou zomaar kunnen dat de hypotheekrentes de komende weken dat patroon volgen.

De variabele rente steeg vorige week wel, van gemiddeld 2,59 naar 2,81 procent. Het adviesbureau verwacht dat deze rente de komende tijd nog verder stijgt. Dit komt onder meer door de Europese Centrale Bank (ECB). Die verhoogde zijn rentes vorige maand voor de derde keer in korte tijd. Dat heeft veelal een grote invloed op de variabele hypotheekrente.

Meer posts

Huizenprijzen in versneld tempo omhoog: ’Het moet niet gekker worden’
De huizenprijzen gaan een tandje sneller omhoog. In februari betaalden kopers liefst 1% meer dan een maand eerder, constateert het CBS. Daarmee koersen de prijzen dit jaar af op een grotere stijging dan economen voorspelden. Makelaars melden grote drukte bij bezichtigingen en een toenemende trend om boven de vraagprijs te bieden.
Lees meer
’Jongeren laten baan liggen door woonproblematiek’
De meeste jongeren willen best verhuizen voor een nieuwe baan, maar dan moeten er in de buurt wel betaalbare woningen beschikbaar zijn. Een onderzoek onder starters geeft aan dat zelfs 25% van hen heeft afgezien van een sollicitatie vanwege de woonproblematiek.
Lees meer
Huizenkopers nemen genoegen met tochtig huis: energielabel niet altijd belangrijk in krappe markt
Een woning met een groen energielabel ligt goed in de markt, vanwege de sterk gestegen energieprijzen en gasbelasting. Toch willen veel huizenkopers in de huidige krappe markt desnoods genoegen nemen met een tochtig huis. Voor de meeste kopers is het energielabel niet doorslaggevend.
Lees meer
Woningzoekenden hunkeren naar huizen onder de 2 ton: ‘In heel Nederland scheve verhoudingen’
Woningzoekenden snakken naar woningen onder de 2 ton, maar komen van een koude kermis thuis. Dat blijkt uit het Woonwensenonderzoek en data-analyse van Funda.
Lees meer

Met ons in gesprek?