Nieuws

Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

De rentes op hypotheken zijn vorige week heel licht gedaald, nadat ze een aantal weken flink opliepen. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Van Bruggen. Het gaat dan vooral om hypotheken met een vaste rente. Wie een variabele rente wil, betaalt wel meer dan een week geleden.

Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

Hypotheekrentes zijn in september en oktober hard gestegen, nadat ze in de eerste helft van dit jaar ook al flink de hoogte in schoten. In de voorbije week is die stijging even een halt toegeroepen.

Wie zijn hypotheekrente voor tien jaar wil vastleggen met NHG-garantie, betaalt nu gemiddeld 4,52 procent. Dat is ietsje minder dan de 4,54 procent van een week eerder. Ook bij andere populaire rentes, zoals vijf jaar vast en twintig jaar vast, daalde het gemiddelde tarief heel licht, met 0,01 of 0,02 procentpunt.

Dat de tarieven vorige week niet zijn gestegen, komt doordat de rentes op de kapitaalmarkt niet omhooggingen, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen. Dat is waar beleggers hun geld aanbieden voor bijvoorbeeld bedrijven en banken. De vaste hypotheekrentes hangen daar sterk mee samen.

Of we de komende tijd verdere dalingen kunnen verwachten, betwijfelt Noorlag. De kapitaalmarktrente is alweer iets opgelopen, dus het zou zomaar kunnen dat de hypotheekrentes de komende weken dat patroon volgen.

De variabele rente steeg vorige week wel, van gemiddeld 2,59 naar 2,81 procent. Het adviesbureau verwacht dat deze rente de komende tijd nog verder stijgt. Dit komt onder meer door de Europese Centrale Bank (ECB). Die verhoogde zijn rentes vorige maand voor de derde keer in korte tijd. Dat heeft veelal een grote invloed op de variabele hypotheekrente.

Meer posts

Stijging fors minder dan toename huizenprijzen NHG-grens in 2025 beperkt omhoog, huizenkopers goedkoper uit
De grens voor een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat vanaf 1 januari omhoog naar van €435.000 naar €450.000. Dat is fors minder dan de verwachte huizenprijsstijging. Wel gaan kopers minder betalen voor de garantie.
Lees meer
Huurmarkt ‘volledig uit balans’: aantal woningen in vrije sector daalt fors
De huurmarkt is volledig uit balans, zo constateert verhuurplatform Pararius. Het aantal beschikbare woningen in de vrije sector is met meer dan een derde gedaald en de vierkantemeterprijs loopt fors op. Maar pakt het echt allemaal zo negatief uit?
Lees meer
Makelaars zien aanbod huurwoningen drastisch dalen: ’Nu hoor je Kamerleden en Woonbond niet’
Makelaars hebben in het afgelopen kwartaal bijna 18,9% minder huurwoningen verhuurd dan een jaar geleden. Dat komt mede doordat verhuurders hun panden te koop zetten vanwege de recente belastingverhogen en de middenhuurwet. De makelaars zien ’een tsunami aan uitpondingen’.
Lees meer
Huizenprijs stijgt in 2025 hard door, verwacht ABN Amro
ABN Amro heeft weer zijn verwachtingen voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld. Dit jaar stijgen de huizenprijzen volgens de bank gemiddeld met 8,5% en komend jaar komt daar nog eens 7% bovenop.
Lees meer

Met ons in gesprek?