Nieuws

Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

De rentes op hypotheken zijn vorige week heel licht gedaald, nadat ze een aantal weken flink opliepen. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Van Bruggen. Het gaat dan vooral om hypotheken met een vaste rente. Wie een variabele rente wil, betaalt wel meer dan een week geleden.

Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

Hypotheekrentes zijn in september en oktober hard gestegen, nadat ze in de eerste helft van dit jaar ook al flink de hoogte in schoten. In de voorbije week is die stijging even een halt toegeroepen.

Wie zijn hypotheekrente voor tien jaar wil vastleggen met NHG-garantie, betaalt nu gemiddeld 4,52 procent. Dat is ietsje minder dan de 4,54 procent van een week eerder. Ook bij andere populaire rentes, zoals vijf jaar vast en twintig jaar vast, daalde het gemiddelde tarief heel licht, met 0,01 of 0,02 procentpunt.

Dat de tarieven vorige week niet zijn gestegen, komt doordat de rentes op de kapitaalmarkt niet omhooggingen, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen. Dat is waar beleggers hun geld aanbieden voor bijvoorbeeld bedrijven en banken. De vaste hypotheekrentes hangen daar sterk mee samen.

Of we de komende tijd verdere dalingen kunnen verwachten, betwijfelt Noorlag. De kapitaalmarktrente is alweer iets opgelopen, dus het zou zomaar kunnen dat de hypotheekrentes de komende weken dat patroon volgen.

De variabele rente steeg vorige week wel, van gemiddeld 2,59 naar 2,81 procent. Het adviesbureau verwacht dat deze rente de komende tijd nog verder stijgt. Dit komt onder meer door de Europese Centrale Bank (ECB). Die verhoogde zijn rentes vorige maand voor de derde keer in korte tijd. Dat heeft veelal een grote invloed op de variabele hypotheekrente.

Meer posts

Nieuw huizenplatform wil einde maken aan ondoorzichtige biedingen en voortrekken op woningmarkt
Een einde maken aan ondoorzichtige biedprocessen en voorkeursbehandelingen op de woningmarkt. Dat wil het nieuwe woningplatform Fanstr dat maandag van start gaat.
Lees meer
Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer

Met ons in gesprek?