Nieuws

Hypotheekrentes omhoog en omlaag, huiseigenaar sluit over

AMSTERDAM - De afgelopen week waren er zowel geldverstrekkers die hun hypotheekrente verhoogden als verlaagden. Maar op de langere termijn zal de rente wel wat omhoog gaan.

Hypotheekrentes omhoog en omlaag, huiseigenaar sluit over

Dat verwachten de hypotheekadviseurs van Van Bruggen, die iedere week een overzicht van de rentetarieven maken. De marktrente is op dit moment ook stabiel. Op het moment dat die weer stijgt, zullen hypotheekrentes in het kielzog meegaan, verwachten de adviseurs.

Oversluiten

De laatste vijf weken zat de hypotheekrente in een licht stijgende trend. Dat maakt dat veel huiseigenaren ervoor kiezen hun hypotheek nu over te sluiten. Daarmee kiezen zij voor financiële zekerheid op de langere termijn. Dat zorgt voor een flinke groei in het aantal hypotheekaanvragen.

Ondertussen zijn er maar weinig starters en doorstromers die een hypotheek aanvragen. Door de hoge prijzen droogt de huizenmarkt steeds meer op. In oktober werden 27% minder huizen verkocht dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is de grootste afname sinds 2013.

Die huizen waren in oktober maar liefst 18,3% duurder dan een jaar ervoor. Dat is nog niet eens de grootste prijsstijging in een jaar: in september waren huizen liefst 19,5% duurder dan 12 maanden ervoor.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?