Nieuws

Hypotheekrentes omhoog en omlaag, huiseigenaar sluit over

AMSTERDAM - De afgelopen week waren er zowel geldverstrekkers die hun hypotheekrente verhoogden als verlaagden. Maar op de langere termijn zal de rente wel wat omhoog gaan.

Hypotheekrentes omhoog en omlaag, huiseigenaar sluit over

Dat verwachten de hypotheekadviseurs van Van Bruggen, die iedere week een overzicht van de rentetarieven maken. De marktrente is op dit moment ook stabiel. Op het moment dat die weer stijgt, zullen hypotheekrentes in het kielzog meegaan, verwachten de adviseurs.

Oversluiten

De laatste vijf weken zat de hypotheekrente in een licht stijgende trend. Dat maakt dat veel huiseigenaren ervoor kiezen hun hypotheek nu over te sluiten. Daarmee kiezen zij voor financiële zekerheid op de langere termijn. Dat zorgt voor een flinke groei in het aantal hypotheekaanvragen.

Ondertussen zijn er maar weinig starters en doorstromers die een hypotheek aanvragen. Door de hoge prijzen droogt de huizenmarkt steeds meer op. In oktober werden 27% minder huizen verkocht dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is de grootste afname sinds 2013.

Die huizen waren in oktober maar liefst 18,3% duurder dan een jaar ervoor. Dat is nog niet eens de grootste prijsstijging in een jaar: in september waren huizen liefst 19,5% duurder dan 12 maanden ervoor.

Meer posts

Nieuwbouw valt sterk terug: 28% minder bouwvergunningen
Het aantal bouwvergunningen voor woningen is in het eerste kwartaal gedaald met 28% ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In totaal werden er 12.800 vergunningen afgegeven.
Lees meer
Vanaf dit najaar maakt starter meer kans op huizenmarkt
Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Door de gestegen hypotheekrente zijn starters nu nog per maand meer kwijt dan vorig jaar, ondanks de gedaalde huizenprijzen. Maar daar komt halverwege dit jaar verandering in.
Lees meer
Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars
Huizenzoekers hebben dubbel zoveel keus als een jaar geleden. Maar het nieuwe aanbod is ongelijk verdeeld, blijkt uit een onderzoek van de laatste woningcijfers door NVM-partner Brainbay. Betaalbare woningen blijven schaars.
Lees meer
Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard
Prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden in het laatste kwartaal vorig jaar onevenredig hard in vergelijking met huizen gebouwd na de jaren 30. Het energielabel speelt daarbij mogelijk een rol, blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo lag de gemiddelde huisprijs van oude woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.
Lees meer

Met ons in gesprek?