Nieuws

ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022

Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.

ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022

„Dit geldt vooral voor de provincies buiten de Randstad. In de afgelopen vijf jaar zijn de huizenprijzen namelijk harder gestegen buiten de Randstad dan daarbinnen”, aldus het onderzoek.

Volgens de bank is die snellere prijsgroei te verklaren door de betere betaalbaarheid buiten de Randstad, maar ook door de gegroeide acceptatie van thuiswerken sinds de coronacrisis uitbrak. Een woning die wat verder van de werkplek ligt, komt daardoor alsnog in beeld bij woningzoekers. Bovendien zijn de woningen er beter betaalbaar voor starters.

Randstad nog niet op top

In de provincie Groningen waren de huizenprijzen volgens ING in het eerste kwartaal van 2024 al ongeveer 0,7% duurder dan tijdens de prijspiek twee jaar geleden. Ook voor de provincies Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant geldt dat de huizenprijzen recentelijk al boven hun piek zijn uitgekomen, blijkt uit de analyse van de bank op basis van kadastergegevens.

De provincies waar de huizenprijspiek nog niet bereikt is, liggen vooral in de Randstad. In zowel Noord-Holland, Zuid-Holland als Utrecht is de eerdere huizenprijsdaling nog niet goedgemaakt. De prijsverschillen vergeleken met de piek bedragen respectievelijk -2,8%, -0,1% en -1,5%. Buiten de Randstad constateert ING dat enkel de huizenprijzen in Friesland en Gelderland nog niet op het eerdere piekniveau van 2022 zitten.

Deze trendbreuk is volgens ING in 2019 begonnen. „Sinds dat jaar overstijgt de huizenprijsontwikkeling buiten de Randstad die van erbinnen, het zogenoemde waterbedeffect.” Deze ontwikkeling volgt op de periode van sterke huizenprijzenstijgingen vanaf 2013, waarin juist de huizenprijsstijging in de Randstad groter was dan daarbuiten.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?