Nieuws

’Jongeren laten baan liggen door woonproblematiek’

De meeste jongeren willen best verhuizen voor een nieuwe baan, maar dan moeten er in de buurt wel betaalbare woningen beschikbaar zijn. Een onderzoek onder starters geeft aan dat zelfs 25% van hen heeft afgezien van een sollicitatie vanwege de woonproblematiek.

’Jongeren laten baan liggen door woonproblematiek’

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesketen Viisi Hypotheken onder ruim duizend Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning. Van hen zegt 57% bereid te zijn om te verhuizen voor een nieuwe baan.

„Door de torenhoge huizenprijzen en een steeds kleiner aanbod koopwoningen raakt voor veel starters de droom van een eigen koopwoning steeds verder uit het zicht”, zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken. Volgens hem zouden bedrijven met creatieve oplossingen moeten komen, zoals het beschikbaar stellen van bedrijfswoningen of door zich op andere wijze in te spannen voor huisvesting van werknemers.

In het onderzoek is ook starters gevraagd welke hulp van werkgevers zij graag willen zien. Daarbij denkt een meerderheid aan de vergoeding van de kosten van een aankoopmakelaar. Ook wordt de bouw van bedrijfswoningen geopperd, zoals vroeger werd gedaan door Philips.

Het aantal respondenten dat in de komende twaalf maanden hun eerste woning verwacht te kunnen kopen, komt dit kwartaal uit op 20%. Dat is bijna evenveel als drie maanden eerder. „Ondanks alle misère zijn er nog altijd kansen voor starters”, meent Dutrieux: „Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat starters in het afgelopen jaar bijna 5% meer bestaande woningen hebben gekocht dan in 2022. Daarnaast ligt hun aandeel in het totale aantal verkopen ruim 10% hoger dan vijf jaar geleden.”

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?