Nieuws

Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993

De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.

Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993

In het kort

  • Prijs koophuis is vijf keer hoger dan in 1993, gemiddeld 434.000 euro
  • Prijzen in Noord-Holland en Amsterdam stegen het meest
  • Stijging komt onder meer door migratie, fiscale voordelen en beperkt aanbod

Vooral in Noord-Holland schoten de prijzen omhoog, blijkt uit cijfers van dataverzamelaar Calcasa. Gemiddeld werd een huis daar de afgelopen drie decennia zes keer zo duur. Daarbij was Amsterdam een uitschieter. De prijzen in de hoofdstad zijn sinds begin jaren negentig zelfs zeven keer over de kop gegaan.

De stijging was relatief het kleinst in Limburg. Maar zelfs in de gemeente met de kleinste stijging, Simpelveld, zijn huizen nu vier keer zo duur als dertig jaar terug.

Volgens Calcasa zijn er diverse oorzaken voor die extreme stijging. Zo steeg de vraag naar huizen sterk, onder meer doordat er nu meer alleenstaanden zijn. Ook migratie speelde een rol. Verder steeg de koopkracht van veel huishoudens en stimuleerde de overheid het huizenbezit met fiscale regelingen zoals de hypotheekrenteaftrek.

Gebrek aan nieuwbouw stuwt prijzen op

Daarnaast hebben projectontwikkelaars de laatste jaren weinig huizen kunnen bouwen door de stikstofproblematiek. Ook is er weinig bouwgrond beschikbaar. Daardoor is het aanbod van koophuizen klein, terwijl de vraag groot is. Dit drijft de prijzen op.

Dat was de voorbije jaren goed te merken. Woningprijzen stegen in één jaar soms meer dan 20 procent. Sowieso werden huizen sinds 1993 vrijwel continu duurder.

Alleen in de periode tussen 2008 en 2013 en in het afgelopen jaar daalden de prijzen. In de eerste periode kwam dat door de kredietcrisis, terwijl experts de daling van afgelopen jaar vooral zien als een afkoeling van een oververhitte markt. Die afkoelingsperiode lijkt overigens alweer voorbij, want de voorbije twee maanden was een prijsstijging te zien.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?