Nieuws

Koopwoningen in jaar bijna 20% duurder

Bestaande koopwoningen waren in april 19,7% duurder dan een jaar eerder. In maart kwam de prijsstijging uit op 19,5%. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Koopwoningen in jaar bijna 20% duurder

Deze cijfers lijken in tegenspraak met eerdere cijfers van makelaarsvereniging NVM, die eerder over het eerste kwartaal een prijsstijging van 13,7% meldde ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De NVM constateerde zelfs een prijsdaling van 2% vergeleken met een kwartaal eerder.

Toch zijn de cijfers niet per se met elkaar in tegenspraak. Het CBS baseert zijn cijfers op inschrijvingen van koopaktes bij het Kadaster. Die inschrijvingen geschieden doorgaans enige maanden na het sluiten van de koopovereenkomst.

De nieuwe CBS-cijfers dateren dus grotendeels van voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Wel was de hypotheekrente toen reeds wat opgelopen, al zette de explosieve stijging van de rente pas na de noodlottige inval van 24 februari in.

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in april bijna 96% hoger, meldt het CBS.

Het Kadaster maakte verder bekend dat in april 15.972 woningtransacties zijn geregistreerd. Dat is bijna 16% minder dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 59.895 woningen verkocht, 30% minder dan in dezelfde periode van 2021. Omdat het aanbod beperkt blijft, verwachten experts dat de prijzen door zullen stijgen.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?