Nieuws

Kwart huiseigenaren heeft spijt van keuzes bij hypotheek

Een kwart van de huiseigenaren met een hypotheek had achteraf liever een andere keuze gemaakt, bijvoorbeeld over de lengte van de rentevastperiode.

Kwart huiseigenaren heeft spijt van keuzes bij hypotheek

Dat blijkt uit een onderzoek van aanbieder Munt Hypotheken onder 1500 Nederlanders. „Van de Nederlanders die expliciet aangeven dat zij de verkeerde beslissing hebben gemaakt, was 65% liever voor een langere rentevasteperiode gegaan. Slechts een derde was voor een kortere periode gegaan”, zegt directeur Menno Luiten.

Volgens Luiten zetten op het ogenblik 6 van de 10 hypotheeksluiters de rente voor tien jaar vast. Voordat de rente zo hard ging stijgen was de meest gekozen rentevaste periode twintig jaar.

Keuze

Luiten meent dat een lange rentevasteperiode nog steeds een goede keuze kan zijn, hoewel rente inmiddels wel drie tot viermaal hoger is vergeleken met 2021. „Wanneer je de afgelopen decennia onder de loep neemt, is de rente nooit stabiel gebleven. Tien jaar rente vastzetten en daarna maar zien hoe de vlag erbij hangt, is achteraf zeker niet altijd de verstandigste keus.”

Luiten zegt van hypotheekadviseurs te vernemen dat veel consumenten al vóór het adviesgesprek een oplossingsrichting in hun hoofd hebben en momenteel dus snel aansturen op een korte rentevasteperiode

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?