Nieuws

’Lening van familie voor koopwoningen drijft prijs op’

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

’Lening van familie voor koopwoningen drijft prijs op’

Doorgaans sluiten kopers bij een bank of verzekeraar een hypotheek af. Daarnaast komt geld voor een huis lenen van familie of vrienden volgens DNB relatief vaak voor, vaak in combinatie met een hypotheek bij een financiële organisatie. In 2020 hadden 645.000 kopers een zogeheten familiehypotheek, zegt de centrale bank na onderzoek van DNB-economen.

De waarde van al deze hypotheken samen was dat jaar €70 miljard, zo'n 10% van alle terug te betalen hypotheken bij elkaar.

Hoger bod

Kopers met een familiehypotheek maken volgens de bank met het extra geld meer kans op een huis omdat zij een hoger bod kunnen doen. Dit kan leiden tot hogere huizenprijzen. Om dit te voorkomen moeten hypotheekverstrekkers beter kijken of een huizenkoper extra geld leent van familie, vindt DNB.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?