Nieuws

Makkelijker voor uitzendkracht om hypotheek te krijgen

Voor uitzendkrachten wordt het makkelijker om een hypotheek aan te vragen. Voorheen moesten uitzendkrachten gedurende 52 weken bij hetzelfde uitzendbureau werken om hiervoor in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze periode verkort naar 26 weken. Wel moeten ze in de laatste veertien maanden, twaalf maanden gewerkt hebben.

Makkelijker voor uitzendkracht om hypotheek te krijgen

Uitzendkrachten die een hypotheek willen kunnen daarvoor bij hun uitzendbureau een zogenaamde perspectiefverklaring aanvragen. In deze verklaring worden de toekomstige mogelijkheden van de uitzendkracht geschetst om een inkomen te vergaren. Vanaf januari 2025 kunnen uitzendkrachten al na 26 weken werken voor hetzelfde bureau zo’n verklaring aanvragen.

„Prachtig dat een eigen huis nu binnen bereik is van nog meer uitzendkrachten. Onze branche draagt op die manier bij aan meer zekerheid voor een hele grote groep werkenden”, zegt Marco Bastian, directeur van brancheorganisatie voor intermediairs NBBU.

Financiële mogelijkheden

Met het verkorten van de periode naar 26 weken komen veel meer uitzendkrachten in aanmerking voor een perspectiefverklaring. Deze verklaring is is geen garantie voor het krijgen van een hypotheek, banken wegen ook andere zaken mee. „Toegang tot een hypotheek voor uitzendkrachten is een belangrijke stap om hun financiële perspectief en welzijn te bevorderen”, zegt Jurrien Koops, directeur van de Algemene Bond voor Uitzendondernemingen (ABU).

De perspectiefverklaring is in 2013 geïntroduceerd. Vrijwel alle banken en verzekeraars hebben de verklaring geaccepteerd als volwaardig alternatief voor de reguliere werkgeversverklaring, zo laat de NBBU weten. Sinds de introductie zijn er meer dan 16.000 verklaringen aangevraagd waarvan twee derde is toegekend. Daarvan is ruim 50% daadwerkelijk omgezet in een hypotheek.

Meer posts

Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer
Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?
Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.
Lees meer
Duurdere huizen, hogere huren: dit verandert er op de woningmarkt in 2025
In 2025 stijgen de woningprijzen volgens economen stevig door, nadat de prijzen in 2024 nieuwe hoogtes bereikten. De Nederlandsche Bank rekent voor 2025 op 7,5% hogere huizenprijzen. Een gemiddelde woning zou dan ongeveer €520.000 gaan kosten.
Lees meer

Met ons in gesprek?