Nieuws

Minste nieuwe koopwoningen verkocht sinds 2013

Ondanks een kleine opleving in het laatste kwartaal, zijn vorig jaar slechts 16.600 nieuwe koopwoningen verkocht. Dat is een derde minder dan in 2022 en het laagste aantal sinds 2013.

Minste nieuwe koopwoningen verkocht sinds 2013

Nieuwe koopwoningen waren in het laatste kwartaal vorig jaar 3% duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning bedroeg toen ruim €502.000, meldt het CBS dinsdag.

In recordjaar 2021 werden ruim tweemaal zo veel nieuwe koopwoningen verkocht: 34.322. Op het meest recente dieptepunt van de woningmarkt waren het er 14.769. Een positief puntje is dat in het laatste kwartaal van 2023 wel 15% meer nieuwe koopwoningen werden verkocht dan een jaar eerder.

Overbruggingskosten

De nieuwbouwmarkt wordt geteisterd door de gestegen rente en bouwkosten. Zo zijn kopers door de hoge rente veel meer kwijt aan overbruggingskosten tot het moment dat ze de sleutel in handen krijgen. Tegelijk liep de prijs van bestaande woningen vorig jaar juist iets terug, wat ze een aantrekkelijk alternatief maakte. Dit ook omdat veel nieuwbouw klein en onaantrekkelijk gelegen is.

Europees gemiddelde

Het CBS kwam dinsdag ook met een vergelijking van de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen in de EU-landen. In Nederland was de prijsindex van bestaande koopwoningen in het laatste kwartaal vorig jaar 0,3% lager dan een jaar eerder. Dat is bijna gelijk aan het Europees gemiddelde. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de EU met 0,2%.

In 18 EU-lidstaten was de prijs in het laatste kwartaal hoger dan een jaar eerder. Polen is de grootste stijger met 13%. In Luxemburg daalden de prijzen het hardst met ruim 14%.

Meer posts

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt
CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven
Lees meer
Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’
Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.
Lees meer
Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden
De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.
Lees meer
Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod
De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden zijn koopwoningen toch alweer 9,1% duurder. Ondertussen krimpt het aanbod steeds verder. Voor komend kwartaal verwacht makelaarsorganisatie NVM dat huizen het hoogste recordniveau benaderen of doorbreken.
Lees meer

Met ons in gesprek?