Nieuws

Minste nieuwe koopwoningen verkocht sinds 2013

Ondanks een kleine opleving in het laatste kwartaal, zijn vorig jaar slechts 16.600 nieuwe koopwoningen verkocht. Dat is een derde minder dan in 2022 en het laagste aantal sinds 2013.

Minste nieuwe koopwoningen verkocht sinds 2013

Nieuwe koopwoningen waren in het laatste kwartaal vorig jaar 3% duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning bedroeg toen ruim €502.000, meldt het CBS dinsdag.

In recordjaar 2021 werden ruim tweemaal zo veel nieuwe koopwoningen verkocht: 34.322. Op het meest recente dieptepunt van de woningmarkt waren het er 14.769. Een positief puntje is dat in het laatste kwartaal van 2023 wel 15% meer nieuwe koopwoningen werden verkocht dan een jaar eerder.

Overbruggingskosten

De nieuwbouwmarkt wordt geteisterd door de gestegen rente en bouwkosten. Zo zijn kopers door de hoge rente veel meer kwijt aan overbruggingskosten tot het moment dat ze de sleutel in handen krijgen. Tegelijk liep de prijs van bestaande woningen vorig jaar juist iets terug, wat ze een aantrekkelijk alternatief maakte. Dit ook omdat veel nieuwbouw klein en onaantrekkelijk gelegen is.

Europees gemiddelde

Het CBS kwam dinsdag ook met een vergelijking van de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen in de EU-landen. In Nederland was de prijsindex van bestaande koopwoningen in het laatste kwartaal vorig jaar 0,3% lager dan een jaar eerder. Dat is bijna gelijk aan het Europees gemiddelde. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de EU met 0,2%.

In 18 EU-lidstaten was de prijs in het laatste kwartaal hoger dan een jaar eerder. Polen is de grootste stijger met 13%. In Luxemburg daalden de prijzen het hardst met ruim 14%.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?