Nieuws

Nieuw record hypotheekaanvragen in 2021

AMSTERDAM - Er zijn in de maand december van 2021 uitzonderlijk veel hypotheekaanvragen verzonden. Het gaat om ruim 45.000 aanvragen; 12% meer dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Daarmee is het recordaantal aanvragen van 2020 verbroken.

Nieuw record hypotheekaanvragen in 2021

Het totaal aantal aanvragen die HDN registreerde komt voor 2021 uit op ruim 562.000, tegenover ruim 535.000 aanvragen in 2020 dat als een recordjaar gold. ,,Het was te verwachten dat het aantal hypotheekaanvragen in december 2021 hoog zou eindigen omdat de feestdagen in het weekend vielen. Maar dan nog is de eindsprint die we deze maand registreerden uitzonderlijk in vergelijking met voorgaande jaren”, zegt Merlyn van den Berg van HDN.

Net als de afgelopen maanden waren het gepensioneerden, oversluiters en huiseigenaren die willen verbouwen die in groten getale aanklopten bij de hypotheekadviseurs en -verstrekkers. In de maanden oktober en november betrof het aantal oversluiters zelfs bijna 40% van het totaal aantal hypotheekaanvragen.

Starters en doorstromers die onder de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op zoek waren naar een hypotheek bleven achter ten opzichte van 2020. Het gemiddelde bedrag van de hypotheekaanvragen was bijna €267.000, dat is al weer bijna €7000 meer dan het gemiddelde hypotheekbedrag van november.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?