Nieuws

Nieuw record hypotheekaanvragen in 2021

AMSTERDAM - Er zijn in de maand december van 2021 uitzonderlijk veel hypotheekaanvragen verzonden. Het gaat om ruim 45.000 aanvragen; 12% meer dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Daarmee is het recordaantal aanvragen van 2020 verbroken.

Nieuw record hypotheekaanvragen in 2021

Het totaal aantal aanvragen die HDN registreerde komt voor 2021 uit op ruim 562.000, tegenover ruim 535.000 aanvragen in 2020 dat als een recordjaar gold. ,,Het was te verwachten dat het aantal hypotheekaanvragen in december 2021 hoog zou eindigen omdat de feestdagen in het weekend vielen. Maar dan nog is de eindsprint die we deze maand registreerden uitzonderlijk in vergelijking met voorgaande jaren”, zegt Merlyn van den Berg van HDN.

Net als de afgelopen maanden waren het gepensioneerden, oversluiters en huiseigenaren die willen verbouwen die in groten getale aanklopten bij de hypotheekadviseurs en -verstrekkers. In de maanden oktober en november betrof het aantal oversluiters zelfs bijna 40% van het totaal aantal hypotheekaanvragen.

Starters en doorstromers die onder de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op zoek waren naar een hypotheek bleven achter ten opzichte van 2020. Het gemiddelde bedrag van de hypotheekaanvragen was bijna €267.000, dat is al weer bijna €7000 meer dan het gemiddelde hypotheekbedrag van november.

Meer posts

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt
CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven
Lees meer
Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’
Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.
Lees meer
Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden
De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.
Lees meer
Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod
De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden zijn koopwoningen toch alweer 9,1% duurder. Ondertussen krimpt het aanbod steeds verder. Voor komend kwartaal verwacht makelaarsorganisatie NVM dat huizen het hoogste recordniveau benaderen of doorbreken.
Lees meer

Met ons in gesprek?