Nieuws

Nieuw record hypotheekaanvragen in 2021

AMSTERDAM - Er zijn in de maand december van 2021 uitzonderlijk veel hypotheekaanvragen verzonden. Het gaat om ruim 45.000 aanvragen; 12% meer dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Daarmee is het recordaantal aanvragen van 2020 verbroken.

Nieuw record hypotheekaanvragen in 2021

Het totaal aantal aanvragen die HDN registreerde komt voor 2021 uit op ruim 562.000, tegenover ruim 535.000 aanvragen in 2020 dat als een recordjaar gold. ,,Het was te verwachten dat het aantal hypotheekaanvragen in december 2021 hoog zou eindigen omdat de feestdagen in het weekend vielen. Maar dan nog is de eindsprint die we deze maand registreerden uitzonderlijk in vergelijking met voorgaande jaren”, zegt Merlyn van den Berg van HDN.

Net als de afgelopen maanden waren het gepensioneerden, oversluiters en huiseigenaren die willen verbouwen die in groten getale aanklopten bij de hypotheekadviseurs en -verstrekkers. In de maanden oktober en november betrof het aantal oversluiters zelfs bijna 40% van het totaal aantal hypotheekaanvragen.

Starters en doorstromers die onder de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op zoek waren naar een hypotheek bleven achter ten opzichte van 2020. Het gemiddelde bedrag van de hypotheekaanvragen was bijna €267.000, dat is al weer bijna €7000 meer dan het gemiddelde hypotheekbedrag van november.

Meer posts

Nieuwbouw valt sterk terug: 28% minder bouwvergunningen
Het aantal bouwvergunningen voor woningen is in het eerste kwartaal gedaald met 28% ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In totaal werden er 12.800 vergunningen afgegeven.
Lees meer
Vanaf dit najaar maakt starter meer kans op huizenmarkt
Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Door de gestegen hypotheekrente zijn starters nu nog per maand meer kwijt dan vorig jaar, ondanks de gedaalde huizenprijzen. Maar daar komt halverwege dit jaar verandering in.
Lees meer
Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars
Huizenzoekers hebben dubbel zoveel keus als een jaar geleden. Maar het nieuwe aanbod is ongelijk verdeeld, blijkt uit een onderzoek van de laatste woningcijfers door NVM-partner Brainbay. Betaalbare woningen blijven schaars.
Lees meer
Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard
Prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden in het laatste kwartaal vorig jaar onevenredig hard in vergelijking met huizen gebouwd na de jaren 30. Het energielabel speelt daarbij mogelijk een rol, blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo lag de gemiddelde huisprijs van oude woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.
Lees meer

Met ons in gesprek?