Nieuws

Nieuwe tegenvaller woningmarkt: minder kantoren tot huizen omgebouwd

Een nieuwe tegenvaller voor de huizenmarkt is dat het aantal verbouwingen van lege panden tot woningen is gedaald. In het coronajaar kwamen er op die manier 10.200 woningen bij, meldt het CBS maandag. Dat zijn er zo’n 2000 minder dan in de twee voorgaande jaren.

Nieuwe tegenvaller woningmarkt: minder kantoren tot huizen omgebouwd

Amsterdam heeft grote ambities om bijvoorbeeld kantoren en winkels te verbouwen tot wooncomplexen. Toch leverde dat in de hoofdstad vorig jaar maar 440 nieuwe woningen op, nog geen derde van het jaar ervoor. In Maastricht (685) en Den Haag (760) werd wel flink meer nieuwe woonruimte toegevoegd.

’Geschikte panden raakt op’

Corona speelde geen rol, denkt Frank Notten van het CBS. „Dat effect zit nog niet in de cijfers van 2020. Een verklaring zou kunnen zijn dat het aantal geschikte leegstaande kantoren opraakt. Mensen willen niet wonen in een kantoorpand dat pal naast de snelweg ligt.” Transformatie is goed voor een beperkt, maar belangrijk deel van de woningaanwas. Vorig jaar kwamen er daarnaast door nieuwbouw 70 duizend woningen bij.

De kantorenleegstand is door de economische opleving en eerdere succesvolle transformaties drastisch gedaald. In 2015 stond liefst 17% van de kantoren leeg, dat is nu minder dan de helft daarvan. „Wat mogelijk ook aan de orde is, is dat de makkelijke objecten al getransformeerd zijn en dat je nu moeilijkere transformaties hebt. Dat kan te maken hebben met asbest of omvangrijke bouwkundige aanpassingen”, zegt emeritus hoogleraar Johan Conijn.

Meer posts

Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’
Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.
Lees meer
Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden
De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.
Lees meer
Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod
De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden zijn koopwoningen toch alweer 9,1% duurder. Ondertussen krimpt het aanbod steeds verder. Voor komend kwartaal verwacht makelaarsorganisatie NVM dat huizen het hoogste recordniveau benaderen of doorbreken.
Lees meer
Drie Nederlandse steden in Europese ranglijst van hoogste prijzen voor huurwoningen: ‘Schrikbarend’
Huurders betalen in Nederland de hoofdprijs voor woningen op de middellange termijn. Appartementen, kamers en studio’s zijn nergens in Europa zo duur als in Amsterdam, maar ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht schieten de prijzen omhoog.
Lees meer

Met ons in gesprek?