Nieuws

Nieuwe tegenvaller woningmarkt: minder kantoren tot huizen omgebouwd

Een nieuwe tegenvaller voor de huizenmarkt is dat het aantal verbouwingen van lege panden tot woningen is gedaald. In het coronajaar kwamen er op die manier 10.200 woningen bij, meldt het CBS maandag. Dat zijn er zo’n 2000 minder dan in de twee voorgaande jaren.

Nieuwe tegenvaller woningmarkt: minder kantoren tot huizen omgebouwd

Amsterdam heeft grote ambities om bijvoorbeeld kantoren en winkels te verbouwen tot wooncomplexen. Toch leverde dat in de hoofdstad vorig jaar maar 440 nieuwe woningen op, nog geen derde van het jaar ervoor. In Maastricht (685) en Den Haag (760) werd wel flink meer nieuwe woonruimte toegevoegd.

’Geschikte panden raakt op’

Corona speelde geen rol, denkt Frank Notten van het CBS. „Dat effect zit nog niet in de cijfers van 2020. Een verklaring zou kunnen zijn dat het aantal geschikte leegstaande kantoren opraakt. Mensen willen niet wonen in een kantoorpand dat pal naast de snelweg ligt.” Transformatie is goed voor een beperkt, maar belangrijk deel van de woningaanwas. Vorig jaar kwamen er daarnaast door nieuwbouw 70 duizend woningen bij.

De kantorenleegstand is door de economische opleving en eerdere succesvolle transformaties drastisch gedaald. In 2015 stond liefst 17% van de kantoren leeg, dat is nu minder dan de helft daarvan. „Wat mogelijk ook aan de orde is, is dat de makkelijke objecten al getransformeerd zijn en dat je nu moeilijkere transformaties hebt. Dat kan te maken hebben met asbest of omvangrijke bouwkundige aanpassingen”, zegt emeritus hoogleraar Johan Conijn.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?