Nieuws

'Nieuwe' woning op Funda vaak al maanden te koop: 'Het gebeurt stiekem'

Duizenden woningen die als 'nieuw' worden aangeboden op Funda zijn helemaal niet nieuw op de markt. Vorig jaar ging het om bijna 15.000 woningen, vaak zelfs met een lagere vraagprijs. Huizenzoekers weten dat vaak niet. "Het is de grootste aankoop die veel mensen doen. Dan wil je wel het complete plaatje hebben", zegt hoogleraar huisvesting Dirk Brounen.

'Nieuwe' woning op Funda vaak al maanden te koop: 'Het gebeurt stiekem'

In 2024 werd 7 procent van alle woningen op Funda opnieuw aangeboden. Dat blijkt uit cijfers van makelaarskantoor Walter Living die RTL Nieuws opvroeg. De vraagprijs van alle opnieuw aangeboden woningen daalt in doorsnee met zo'n 20.000 euro, ontdekte het bedrijf, dat het complete Funda-aanbod in de gaten houdt.

Wat opvalt, is dat vooral duurdere woningen vaker opnieuw worden aangeboden. Van de huizen met een vraagprijs onder de 300.000 euro werd 4 procent opnieuw op Funda gezet. Lag de vraagprijs tussen de 500.000 en 750.000 euro, dan gebeurde dit in 10 procent van de gevallen.

Een woning kan om verschillende redenen opnieuw op Funda geplaatst worden. Bijvoorbeeld om de aandacht te trekken na een prijsverlaging. Maar het kan ook zijn dat een verkoop niet doorgaat, omdat de koper zijn hypotheek niet rond krijgt. Of omdat er problemen zijn met de woning.

Woningen worden geregeld meerdere keren opnieuw opgeboden. Zo staat op dit moment in Utrecht een appartement te koop dat in een halfjaar tijd vier keer opnieuw is aangeboden op Funda. De vraagprijs daalde met een ton: van 650.000 euro naar 550.000 euro. In Amsterdam werd begin deze maand een 'nieuwe' woning geplaatst waar de vraagprijs sinds januari vijf keer daalde: van 850.000 naar 700.000 euro.

'Het gebeurt stiekem'

Met het opnieuw aanbieden van een woning is in principe niks mis, vindt Steven van Wel, oprichter van Walter Living. "Waar wij problemen mee hebben, is dat het stiekem gebeurt."

Volgens Van Wel denken kopers al snel dat ze minimaal 10 procent moeten overbieden. "Je maakt misschien een andere keuze als je alle informatie hebt."

De tijd die een woning te koop staat, is voor kopers een bron van informatie, zegt Dirk Brounen, hoogleraar huisvesting en huishoudfinanciën aan de Universiteit Maastricht. "Als je dat weglaat is het geen fraude, maar je vertelt ook niet het hele verhaal. Prima dat je de vraagprijs verandert, maar laat de eerste datum staan zodat iedereen kan zien hoelang de woning al te koop staat."

VEH wil meer transparantie

Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit voor meer transparantie. "Makelaars zouden verplicht moeten worden om te vermelden wanneer een woning eerder op Funda is aangeboden, en tegen welke prijs. Dit zorgt ervoor dat kopers toegang hebben tot volledige en eerlijke informatie."

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) hebben kopers en verkopers allebei hun eigen strategie.

"Het is altijd goed om dit na te vragen bij de begeleidende makelaar, zodat duidelijk is of een woning eerder of voor andere prijs te koop heeft gestaan", laat de NVM weten. "De makelaar zal hier altijd open en eerlijk over zijn, want er zijn regelmatig bijzondere situaties waardoor een woning opnieuw in de verkoop komt."

Meer posts

Woningzoekende moet honderden euro’s meer verdienen om te kunnen huren: ‘Middeninkomens zitten klem’
Terwijl meer mensen de afgelopen maanden een huurhuis zochten, waren er fors minder woningen beschikbaar. In het tweede kwartaal daalde het aanbod met dik 36 procent ten opzichte van een jaar eerder. Woningzoekenden moeten 800 euro per maand meer verdienen om nu een huis van 1830 euro te kunnen huren.
Lees meer
Voor grote groep huizenbezitters dreigt einde renteaftrek: risico op toeslagenaffaire 2.0
Voor een grote groep woningeigenaren dreigt het aflopen van hun recht op hypotheekrenteaftrek op een administratief en fiscaal drama uit te lopen. Daarvoor waarschuwen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Vereniging Eigen Huis.
Lees meer
Woningprijzen schieten harder omhoog: ’Koper kan meer bieden door hoger inkomen en lagere rente’
De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN Amro sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. „De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort”, aldus de economen.
Lees meer
Woningen in mei bijna 10% duurder: gemiddeld huis kost €471.875
De prijs van koopwoningen blijft in stevig tempo doorstijgen. In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7% hoger dan een jaar eerder.
Lees meer

Met ons in gesprek?