Nieuws

Nu ook standaard overbieden op vrijstaand huis

AMSTERDAM - Waar (flink) overbieden al lang de standaard was bij appartementen, tussenwoningen, hoekwoningen en twee-onder-één-kap, daar was er in het hoogste huizensegment, vrijstaande huizen, vaak nog wel wat onderhandelingsruimte voor kopers. Nu niet meer. Sinds juli van dit jaar wordt ook daar gemiddeld genomen overboden op de vraagprijs.

Nu ook standaard overbieden op vrijstaand huis

AMSTERDAM - Waar (flink) overbieden al lang de standaard was bij appartementen, tussenwoningen, hoekwoningen en twee-onder-één-kap, daar was er in het hoogste huizensegment, vrijstaande huizen, vaak nog wel wat onderhandelingsruimte voor kopers. Nu niet meer. Sinds juli van dit jaar wordt ook daar gemiddeld genomen overboden op de vraagprijs

Dat blijkt uit een analyse van kadastergegevens over de maand juli door financieel techbedrijf Ortec Finance.

De transactieprijs van vrijstaande woningen lag gemiddeld 1,4% hoger dan de vraagprijs. Al sinds april was de transactieprijs niet meer lager dan de vraagprijs. Bij alle andere huizentypes was dat al veel langer het geval.

Gelderland

De sterkste prijsstijgingen zag het financieel techbedrijf in de provincie Gelderland. Daar werden huizen in slechts één maand tijd gemiddeld 1,9% duurder. Ook in Overijssel (+1,85%) en Utrecht (+1,80) stegen de prijzen in juli fors. In Drenthe, Limburg en Zeeland was de prijsontwikkeling het minst groot.

Op jaarbasis stijgen de prijzen het hardst in Flevoland (+19,1%) en het minst in Zeeland (14,4%).

Alle vijf gemeenten met de hoogste prijsontwikkeling deze maand liggen in de provincie Noord-Brabant; ’s-Hertogenbosch, Heusden, Vught, Boxtel en Sint-Michielsgestel. De prijzen stegen deze maand in deze gemeenten tussen de 2,8 en 3%.

Er waren geen gemeenten waar de prijzen gemiddeld genomen daalden. De Eemsdelta (Delfzijl) in Groningen kende met 0,06% de kleinste prijsstijging.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?