Nieuws

’Oekraïne zet rem op stijging hypotheekrente’

AMSTERDAM - De stijgende hypotheekrente wordt afgeremd door de oorlog in Oekraïne. De inval van de Russen in het land zorgt voor een flink lagere rente op de kapitaalmarkt. Dat vertaalt zich in een minder snel oplopende hypotheekrente.

’Oekraïne zet rem op stijging hypotheekrente’

Van Bruggen Adviesgroep verwacht echter niet dat hypotheken binnenkort goedkoper worden. „Er is op dit moment te veel onzekerheid, waardoor geldverstrekkers waarschijnlijk even gaan afwachten hoe de marktrente zich verder gaat ontwikkelen. Dat geeft ze ook een beetje tijd om de enorme toestroom van hypotheekaanvragen te verwerken”, stelt Oscar Noorlag van de financiële adviesketen.

’Licht stijgende trend’

Noorlag gaat ervan uit dat de hypotheekrente op de middellange termijn een licht stijgende trend laat zien. „De kans lijkt groot dat de inflatie, mede door de oorlog in Oekraïne, langere tijd hoog blijft. Beleggers willen daarvoor gecompenseerd worden middels een hogere rente.”

Volgens De Hypotheker wordt de stijgende hypotheekrente naast Oekraïne ook in toom gehouden door de stevige concurrentie tussen geldverstrekkers. De adviesketen verwacht dan ook dat woningkopers dit jaar kunnen blijven profiteren van de lage rente.

Meer posts

Nieuwbouw valt sterk terug: 28% minder bouwvergunningen
Het aantal bouwvergunningen voor woningen is in het eerste kwartaal gedaald met 28% ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In totaal werden er 12.800 vergunningen afgegeven.
Lees meer
Vanaf dit najaar maakt starter meer kans op huizenmarkt
Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Door de gestegen hypotheekrente zijn starters nu nog per maand meer kwijt dan vorig jaar, ondanks de gedaalde huizenprijzen. Maar daar komt halverwege dit jaar verandering in.
Lees meer
Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars
Huizenzoekers hebben dubbel zoveel keus als een jaar geleden. Maar het nieuwe aanbod is ongelijk verdeeld, blijkt uit een onderzoek van de laatste woningcijfers door NVM-partner Brainbay. Betaalbare woningen blijven schaars.
Lees meer
Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard
Prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden in het laatste kwartaal vorig jaar onevenredig hard in vergelijking met huizen gebouwd na de jaren 30. Het energielabel speelt daarbij mogelijk een rol, blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo lag de gemiddelde huisprijs van oude woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.
Lees meer

Met ons in gesprek?