Nieuws

’Oekraïne zet rem op stijging hypotheekrente’

AMSTERDAM - De stijgende hypotheekrente wordt afgeremd door de oorlog in Oekraïne. De inval van de Russen in het land zorgt voor een flink lagere rente op de kapitaalmarkt. Dat vertaalt zich in een minder snel oplopende hypotheekrente.

’Oekraïne zet rem op stijging hypotheekrente’

Van Bruggen Adviesgroep verwacht echter niet dat hypotheken binnenkort goedkoper worden. „Er is op dit moment te veel onzekerheid, waardoor geldverstrekkers waarschijnlijk even gaan afwachten hoe de marktrente zich verder gaat ontwikkelen. Dat geeft ze ook een beetje tijd om de enorme toestroom van hypotheekaanvragen te verwerken”, stelt Oscar Noorlag van de financiële adviesketen.

’Licht stijgende trend’

Noorlag gaat ervan uit dat de hypotheekrente op de middellange termijn een licht stijgende trend laat zien. „De kans lijkt groot dat de inflatie, mede door de oorlog in Oekraïne, langere tijd hoog blijft. Beleggers willen daarvoor gecompenseerd worden middels een hogere rente.”

Volgens De Hypotheker wordt de stijgende hypotheekrente naast Oekraïne ook in toom gehouden door de stevige concurrentie tussen geldverstrekkers. De adviesketen verwacht dan ook dat woningkopers dit jaar kunnen blijven profiteren van de lage rente.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?