Nieuws

Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’

Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’

Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’

Donderdag maakte de ECB bekend voor het eerst sinds 2019 de rente te verlagen. Veel economen verwachten hierdoor dat de hypotheekrentes ook zullen dalen.

Dat zegt De Hypotheekshop. De verlagingen pakken in eerste instantie positief uit voor doorstromers: de daling zet zich waarschijnlijk vooral in bij kortlopende hypotheken (tot twee jaar vast) en mogelijk ook bij middellange hypotheken.

Doorstromers

De meeste mensen die voor het eerst een huis kopen, sluiten echter een lening met een langere looptijd af. Zij profiteren aanvankelijk dus niet van deze verlaging. Mensen die al een huis hebben en een nieuwe woning kopen (doorstromers), doen dat wel. Zij sluiten vaak een tijdelijk overbruggingskrediet af, waarmee ze de overwaarde van de oude woning alvast gebruiken voor de koop van het nieuwe huis.

„De maandlasten van zowel de overbrugging als de hypotheek op de oude woning worden bepaald door de korte hypotheekrente”. zegt De Hypotheekshop. „Met huidige korte rentes van 5% à 6% is financiering soms moeilijk haalbaar, wat gevolgen heeft voor de doorstroming op de woningmarkt en het aanbod voor bijvoorbeeld starters. Indirect kan een renteverlaging dus ook positief uitpakken voor starters.

De Hypotheekshop doet daarnaast een opvallende constatering: grootbanken hun dochterondernemingen hebben de laatste jaren terrein gewonnen op de hypotheekmarkt. Dat heeft er volgens de organisatie mede mee te maken dat die grootbanken (zoals ING, Rabobank en ABN Amro) behoorlijk zuinig zijn met het uitkeren van spaarrente.

Hypotheekrentes

„Het lijkt erop dat grootbanken dankzij hogere marges op spaarrentes scherpere hypotheekrentes kunnen bieden dan andere geldverstrekkers”, stelt De Hypotheekshop. „Nu de grootbanken per 1 juni hun spaarrentes verhogen en er wellicht meer verhogingen volgen, zullen ze op termijn waarschijnlijk minder concurrerend kunnen zijn met hun hypotheekrente dan het afgelopen jaar.”

Overigens adviseert De Hypotheekshop om je niet blind te staren op zo’n lage hypotheekrente. Sommige partijen bieden een lekker scherpe rente, maar blijken vaak totaal niet flexibel wanneer je de hypotheek wilt ophogen, wanneer je verhuist naar een andere woning of wanneer je tijdelijk wilt verhuren in verband met een verhuizing naar het buitenland. „Een iets hogere hypotheekrente kan dan soms toch een goede keuze blijken”, aldus de Hypotheekshop.

Meer posts

Woningprijzen schieten harder omhoog: ’Koper kan meer bieden door hoger inkomen en lagere rente’
De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN Amro sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. „De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort”, aldus de economen.
Lees meer
Woningen in mei bijna 10% duurder: gemiddeld huis kost €471.875
De prijs van koopwoningen blijft in stevig tempo doorstijgen. In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7% hoger dan een jaar eerder.
Lees meer
Koopwoningen opnieuw duurder: bekijk hier de stijging in jouw gemeente
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het eerste kwartaal van 2025 in bijna alle gemeenten gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huizenprijzen stegen gemiddeld met 10,9 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De stijgende trend, die in de meeste gemeenten zichtbaar is, zette daarmee door.
Lees meer
Gemiddeld 115 reacties op middeldure huurwoning, kans in grote steden zelfs ’vrijwel nihil’
Met name in de grote steden is er een stormloop op de zeldzame middenhuurwoningen die nog worden aangeboden. In steden als Utrecht, Rotterdam en Amsterdam komen er gemiddeld meer dan 400 reacties op. Tegelijk staan deze woningen nog maar zes dagen online.
Lees meer

Met ons in gesprek?