Nieuws

Prijsexplosie huizen van 15,2 procent

Vorig jaar zijn de huizenprijzen gemiddeld 15,2% gestegen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de groei in 2020 en de grootste stijging sinds de eeuwwisseling.

Prijsexplosie huizen van 15,2 procent

Een afkoeling is nog niet in zicht. Over de laatste drie maanden van vorig jaar noteerde het CBS een prijsexplosie van 20,4% bij bestaande koopwoningen. Zo’n sterke stijging heeft het statistisch bureau niet gesignaleerd sinds het een kwart eeuw geleden begon om de huizenprijsstijging systematisch bij te houden. Voorgangers van makelaarsorganisatie NVM hebben alleen in de jaren zeventig wel eens grotere stijgingen gemeld, toen de inflatie tegen de 10% liep.

De prijsexplosie komt mede doordat de vraag veel groter is dan het aanbod. Uit cijfers van het kadaster, waarop het CBS zich baseert, blijkt dat in december 20.559 woningtransacties zijn geregistreerd. Dat is bijna een kwart minder dan een jaar eerder. Over het gehele jaar bezien, viel de daling wel mee: 4%. Voor de zomer was de woningmarkt nog aanzienlijk minder verhit.

In het millenniumjaar 2000 noteerde het CBS voor het laatst zo’n hoge stijging. Toen ging de woningprijs 18,2% omhoog. Ook toen kwam het vooral door de grote vraag en het geringe aanbod, luidde jaren later de conclusie van een parlementair onderzoek. Mensen konden indertijd ook fors bieden door de goede arbeidsmarkt, dalende rente en aantrekkelijke hypotheekvormen. De onderzoekers gaven de zware piet echter vooral aan de overheid, die te weinig deed aan woningbouw en speculeerde met bouwgrond.

In juni 2013 bereikten de huizenprijzen een dieptepunt. Sindsdien zijn huizen gemiddeld 85% meer waard geworden.

Tien dagen geleden kwam makelaarsvereniging NVM ook met cijfers over het vierde kwartaal. Uit de transacties van aangesloten makelaars bleek een prijsstijging van 20,7% ten opzichte van het laatste kwartaal in 2020. Het CBS baseert zijn cijfers op inschrijvingen van koopaktes in het kadaster. Die cijfers lopen een of twee maanden achter op de verkopen, maar geven wel het zuiverste beeld van de woningmarkt

Meer posts

Nieuw huizenplatform wil einde maken aan ondoorzichtige biedingen en voortrekken op woningmarkt
Een einde maken aan ondoorzichtige biedprocessen en voorkeursbehandelingen op de woningmarkt. Dat wil het nieuwe woningplatform Fanstr dat maandag van start gaat.
Lees meer
Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer

Met ons in gesprek?