Nieuws

Prijsexplosie huizen van 15,2 procent

Vorig jaar zijn de huizenprijzen gemiddeld 15,2% gestegen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de groei in 2020 en de grootste stijging sinds de eeuwwisseling.

Prijsexplosie huizen van 15,2 procent

Een afkoeling is nog niet in zicht. Over de laatste drie maanden van vorig jaar noteerde het CBS een prijsexplosie van 20,4% bij bestaande koopwoningen. Zo’n sterke stijging heeft het statistisch bureau niet gesignaleerd sinds het een kwart eeuw geleden begon om de huizenprijsstijging systematisch bij te houden. Voorgangers van makelaarsorganisatie NVM hebben alleen in de jaren zeventig wel eens grotere stijgingen gemeld, toen de inflatie tegen de 10% liep.

De prijsexplosie komt mede doordat de vraag veel groter is dan het aanbod. Uit cijfers van het kadaster, waarop het CBS zich baseert, blijkt dat in december 20.559 woningtransacties zijn geregistreerd. Dat is bijna een kwart minder dan een jaar eerder. Over het gehele jaar bezien, viel de daling wel mee: 4%. Voor de zomer was de woningmarkt nog aanzienlijk minder verhit.

In het millenniumjaar 2000 noteerde het CBS voor het laatst zo’n hoge stijging. Toen ging de woningprijs 18,2% omhoog. Ook toen kwam het vooral door de grote vraag en het geringe aanbod, luidde jaren later de conclusie van een parlementair onderzoek. Mensen konden indertijd ook fors bieden door de goede arbeidsmarkt, dalende rente en aantrekkelijke hypotheekvormen. De onderzoekers gaven de zware piet echter vooral aan de overheid, die te weinig deed aan woningbouw en speculeerde met bouwgrond.

In juni 2013 bereikten de huizenprijzen een dieptepunt. Sindsdien zijn huizen gemiddeld 85% meer waard geworden.

Tien dagen geleden kwam makelaarsvereniging NVM ook met cijfers over het vierde kwartaal. Uit de transacties van aangesloten makelaars bleek een prijsstijging van 20,7% ten opzichte van het laatste kwartaal in 2020. Het CBS baseert zijn cijfers op inschrijvingen van koopaktes in het kadaster. Die cijfers lopen een of twee maanden achter op de verkopen, maar geven wel het zuiverste beeld van de woningmarkt

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?