Nieuws

Prijsexplosie huizen van 15,2 procent

Vorig jaar zijn de huizenprijzen gemiddeld 15,2% gestegen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de groei in 2020 en de grootste stijging sinds de eeuwwisseling.

Prijsexplosie huizen van 15,2 procent

Een afkoeling is nog niet in zicht. Over de laatste drie maanden van vorig jaar noteerde het CBS een prijsexplosie van 20,4% bij bestaande koopwoningen. Zo’n sterke stijging heeft het statistisch bureau niet gesignaleerd sinds het een kwart eeuw geleden begon om de huizenprijsstijging systematisch bij te houden. Voorgangers van makelaarsorganisatie NVM hebben alleen in de jaren zeventig wel eens grotere stijgingen gemeld, toen de inflatie tegen de 10% liep.

De prijsexplosie komt mede doordat de vraag veel groter is dan het aanbod. Uit cijfers van het kadaster, waarop het CBS zich baseert, blijkt dat in december 20.559 woningtransacties zijn geregistreerd. Dat is bijna een kwart minder dan een jaar eerder. Over het gehele jaar bezien, viel de daling wel mee: 4%. Voor de zomer was de woningmarkt nog aanzienlijk minder verhit.

In het millenniumjaar 2000 noteerde het CBS voor het laatst zo’n hoge stijging. Toen ging de woningprijs 18,2% omhoog. Ook toen kwam het vooral door de grote vraag en het geringe aanbod, luidde jaren later de conclusie van een parlementair onderzoek. Mensen konden indertijd ook fors bieden door de goede arbeidsmarkt, dalende rente en aantrekkelijke hypotheekvormen. De onderzoekers gaven de zware piet echter vooral aan de overheid, die te weinig deed aan woningbouw en speculeerde met bouwgrond.

In juni 2013 bereikten de huizenprijzen een dieptepunt. Sindsdien zijn huizen gemiddeld 85% meer waard geworden.

Tien dagen geleden kwam makelaarsvereniging NVM ook met cijfers over het vierde kwartaal. Uit de transacties van aangesloten makelaars bleek een prijsstijging van 20,7% ten opzichte van het laatste kwartaal in 2020. Het CBS baseert zijn cijfers op inschrijvingen van koopaktes in het kadaster. Die cijfers lopen een of twee maanden achter op de verkopen, maar geven wel het zuiverste beeld van de woningmarkt

Meer posts

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling
De woninghuren in Nederland zijn afgelopen juli gemiddeld 2% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS vrijdag. Vorig jaar was de stijging nog 3%. Bij een bewonerswisseling grijpen verhuurders wel hun kans om de huren sterk te verhogen.
Lees meer
1,8 miljoen Nederlanders willen koophuis en zelfde aantal zoekt huurwoning
1,8 miljoen Nederlandse huishoudens zouden hun huurhuis liever inruilen voor een koophuis, of juist precies andersom. De groep huurders die liever een woning zou kopen, is het grootst, maar er is ook een groep die juist een koophuis heeft, maar liever zou huren.
Lees meer
Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993
De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.
Lees meer
Eerste daling hypotheekrente een feit
De stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij, zo meldt de Hypotheekshop. De eerste geldverstrekker voert een kleine daling van de hypotheekrente door.
Lees meer

Met ons in gesprek?