Nieuws

Rabo voorspelt fors duurdere huizen: zo hard gaat het in jouw regio

Het tempo waarin de huizenprijzen stijgen neemt dit jaar nog sneller toe dan eerder gedacht, verwachten economen van Rabobank. Zij hebben hun prognose bijgesteld omdat de prijzen sinds de vorige schatting sneller oplopen.

Rabo voorspelt fors duurdere huizen: zo hard gaat het in jouw regio

Ook herstelt de Nederlandse economie sneller dan verwacht van de coronacrisis en zijn de vooruitzichten voor de werkloosheid de afgelopen maanden verbeterd. Ook denkt de bank dat de kapitaalmarktrentes, die van invloed zijn op de hypotheekrente, langer laag zullen blijven.

De economen van Rabobank verwachten dat huizen dit jaar 14,4% duurder worden. In 2022 voorzien ze ook een flinke stijging, met 11,5%.

Banken hebben hun voorspellingen het laatste jaar al een paar keer sterk verhoogd. In juni hield Rabobank het nog op een gemiddelde groei van respectievelijk 11% en 4,6 %. Eind vorig jaar voorspelde de bank voor 2021 en 2022 nog zelfs groeipercentages van respectievelijk 5,5% en 2,5 procent.

Maandlasten

„Voor starters is het een sombere boodschap”, zegt woningmarkteconoom Stefan Groot van Rabobank in een toelichting op de cijfers van maandag. Volgens hem betekent een stijging van de prijs van een woning met €90.000 dat een koper bij de huidige hypotheekrente dertig jaar lang hogere maandlasten heeft van zo’n €300. „Zo werkt het op een iets later moment kunnen kopen van een huis dus decennialang door op de financiële ruimte die huishoudens hebben”, licht hij toe.

Alleen al in de eerste vijf maanden van het jaar is de prijs van een gemiddelde koopwoning harder gestegen dan in heel 2020. Daarna liep de stijging verder op. In juli nam de prijs van een woning toe met ruim 16 procent op jaarbasis. „Het betekent dat een gemiddeld huis in slechts een jaar tijd naar schatting zo’n 55.000 euro duurder is geworden”, aldus Groot.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?