Nieuws

Rabo voorziet komend jaar huizenprijzen oplopen naar piek in zomer: ’Hogere leningen voor kopers’

De prijzen van koophuizen zijn sinds afgelopen zomer weer gestegen. De dip in de huizenprijzen duurde daarmee slechts één jaar, waarin de prijzen met ruim 6% zijn gedaald. Dat melden de economen van RaboResearch in het Kwartaalbericht Woningmarkt.

Rabo voorziet komend jaar huizenprijzen oplopen naar piek in zomer: ’Hogere leningen voor kopers’

Volgens de economen zullen de huizenprijzen in 2024 naar verwachting de piek van vorig jaar zomer weer evenaren. Dat komt doordat kopers volgend jaar meer kunnen lenen, terwijl het woningaanbod beperkt blijft. Voor heel 2023 komen de huizenprijzen vermoedelijk nog 2,8 procent lager uit dan vorig jaar, om in 2024 en 2025 te stijgen met 4,5 procent.

In 2023 verbeterde de betaalbaarheid van woningen, zegt Stefan Groot, econoom bij RaboResearch. „De hypotheekrentes bewogen dit jaar wat rustiger vergeleken met 2022. En de cao-lonen namen flink toe als reactie op de hoge inflatie. Hoewel de prijzen van koopwoningen dus alweer stijgen, zijn huizen nu gemiddeld nog wel goedkoper dan vorig jaar.”

Meer lenen

Volgend jaar kunnen huishoudens volgens Groot opnieuw meer lenen, terwijl het aanbod krap blijft. „Het aanbod van bestaande koopwoningen loopt terug en de nieuwbouw neemt nog geen vlucht. De krapte houdt waarschijnlijk aan tot na 2030.”

Ook de schatting voor het aantal woningtransacties is naar boven bijgesteld. „Eerder gingen we voor 2023 uit van 180.000 transacties. Het lijkt er nu op dat er dit jaar uiteindelijk 183.000 bestaande koophuizen van eigenaar wisselen. Voor 2024 gaan we nu niet uit van 170.000 transacties, maar van 180.000. Na volgend jaar trekt dat aantal naar verwachting weer aan. Voor 2025 voorzien we 184.000 transacties.”

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?