Nieuws

Senioren sluiten massaal hypotheek over

AMSTERDAM - Het aantal aanvragen voor de oversluiting van een hypotheek was in het afgelopen kwartaal bijna dubbel zo hoog als een jaar eerder. Vooral 55-plussers laten hun hypotheek in toenemende mate vastzetten tegen de huidige lage rente.

Senioren sluiten massaal hypotheek over

Het aantal hypotheekaanvragen bestemd voor oversluiten is met 91% gestegen. De sterkste stijging doet zich voor onder 55-plussers (+104%), meldt De Hypotheker woensdag. In het vorige kwartaal leek de hypotheekrente weer wat te gaan stijgen.

De adviesketen wijt die relatief sterke stijging bij oversluitingen onder ouderen mede aan het gebrek aan geschikte seniorenwoningen: „Daardoor wordt veel vaker gekozen voor het oversluiten van de hypotheek in plaats van het kopen van een nieuwe woning.”

Ondertussen blijft de woningmarkt wel hevig oververhit, blijkt uit de cijfers van De Hypotheker. Tegenover de enorme prijsstijging staat een lager aantal huizenverkopen en minder hypotheekaanvragen voor een aankoop. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalde in het vierde kwartaal vorig jaar met 15% ten opzichte van dezelfde periode in 2020, aldus de keten.

Vooral in de noordelijke provincies waren veel hypotheekaanvragen bestemd voor oversluiten. In Drenthe was er een plus van 204%, in Friesland was dat +159%. Bijna één op de vijf hypotheekaanvragen is bestemd om de eigen woning te verbeteren.

Doorstroming

Volgens directeur Michel van den Akker van De Hypotheker zou de nieuwe minister van Volkshuisvesting naast het bouwen van starterswoningen ’vol’ moeten inzetten op de bouw van levensbestendige woningen. „Alleen zo kan de doorstroming óók voor andere leeftijdsgroepen op gang komen en hebben ook jongere generaties uitzicht op een betaalbare woning.”


Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?