Nieuws

Senioren sluiten massaal hypotheek over

AMSTERDAM - Het aantal aanvragen voor de oversluiting van een hypotheek was in het afgelopen kwartaal bijna dubbel zo hoog als een jaar eerder. Vooral 55-plussers laten hun hypotheek in toenemende mate vastzetten tegen de huidige lage rente.

Senioren sluiten massaal hypotheek over

Het aantal hypotheekaanvragen bestemd voor oversluiten is met 91% gestegen. De sterkste stijging doet zich voor onder 55-plussers (+104%), meldt De Hypotheker woensdag. In het vorige kwartaal leek de hypotheekrente weer wat te gaan stijgen.

De adviesketen wijt die relatief sterke stijging bij oversluitingen onder ouderen mede aan het gebrek aan geschikte seniorenwoningen: „Daardoor wordt veel vaker gekozen voor het oversluiten van de hypotheek in plaats van het kopen van een nieuwe woning.”

Ondertussen blijft de woningmarkt wel hevig oververhit, blijkt uit de cijfers van De Hypotheker. Tegenover de enorme prijsstijging staat een lager aantal huizenverkopen en minder hypotheekaanvragen voor een aankoop. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalde in het vierde kwartaal vorig jaar met 15% ten opzichte van dezelfde periode in 2020, aldus de keten.

Vooral in de noordelijke provincies waren veel hypotheekaanvragen bestemd voor oversluiten. In Drenthe was er een plus van 204%, in Friesland was dat +159%. Bijna één op de vijf hypotheekaanvragen is bestemd om de eigen woning te verbeteren.

Doorstroming

Volgens directeur Michel van den Akker van De Hypotheker zou de nieuwe minister van Volkshuisvesting naast het bouwen van starterswoningen ’vol’ moeten inzetten op de bouw van levensbestendige woningen. „Alleen zo kan de doorstroming óók voor andere leeftijdsgroepen op gang komen en hebben ook jongere generaties uitzicht op een betaalbare woning.”


Meer posts

Nieuwbouw valt sterk terug: 28% minder bouwvergunningen
Het aantal bouwvergunningen voor woningen is in het eerste kwartaal gedaald met 28% ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In totaal werden er 12.800 vergunningen afgegeven.
Lees meer
Vanaf dit najaar maakt starter meer kans op huizenmarkt
Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Door de gestegen hypotheekrente zijn starters nu nog per maand meer kwijt dan vorig jaar, ondanks de gedaalde huizenprijzen. Maar daar komt halverwege dit jaar verandering in.
Lees meer
Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars
Huizenzoekers hebben dubbel zoveel keus als een jaar geleden. Maar het nieuwe aanbod is ongelijk verdeeld, blijkt uit een onderzoek van de laatste woningcijfers door NVM-partner Brainbay. Betaalbare woningen blijven schaars.
Lees meer
Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard
Prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden in het laatste kwartaal vorig jaar onevenredig hard in vergelijking met huizen gebouwd na de jaren 30. Het energielabel speelt daarbij mogelijk een rol, blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo lag de gemiddelde huisprijs van oude woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.
Lees meer

Met ons in gesprek?