Nieuws

’Tekenen van herstel op woningmarkt, maar hogere rente dreigt’

’Tekenen van herstel op woningmarkt, maar hogere rente dreigt’

’Tekenen van herstel op woningmarkt, maar hogere rente dreigt’

Het CBS meldde deze week dat de huizenprijzen in januari met 1,5% zijn gestegen ten opzichte van december, maar daar moeten we volgens De Hypotheekshop niet teveel gewicht aan toekennen. Wel ziet de keten tekenen dat de woningmarkt herstel vertoont, al zou een rentestijging roet in het eten kunnen gooien.

De prijsstijging die het CBS over januari meldde volgde op vijf maanden waarin de huizenprijzen terugliepen. De Hypotheekshop wijst er echter op dat januari vanouds de maand met de grootste stijging is.

De keten oppert vrijdag in een weekbericht dat de prijsstijging wellicht mede komt doordat huizenkopers de overdracht van hun huis hebben uitgesteld tot januari. Daardoor profiteren ze van de hogere NHG-grens, die per 1 januari met €50.000 steeg naar €405.000. Ook zakte het percentage overdrachtsbelasting voor starters per die datum van 2% naar 0%.

Hypotheken

Toch ziet De Hypotheekshop wel aanwijzingen voor een stabilisering van de huizenprijzen, op basis van cijfers van het Hypotheken Datanetwerk. „De laatste weken is het aantal hypotheekaanvragen toegenomen, van 5000 naar 7000 à 8000 per week. Ook zien onze vestigingen een stijging van het aantal afspraken, zowel van huizenkopers als verhogers.

Hypotheekadviseurs geven aan dat in Amsterdam al weer wordt overboden en dat het financieringsvoorbehoud niet altijd meer wordt opgenomen. In andere delen van Nederland worden woningen sneller verkocht en vaker voor de vraagprijs. Wellicht dat de afnemende inflatie, energieprijzen en hypotheekrente voor een kentering zorgen.”

Vertrouwen

Ook wijst de keten op cijfers van het CBS die uitwijzen dat het consumentenvertrouwen uit het dal klimt en dat mensen minder negatief zijn over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden. Dit vertrouwen was het afgelopen jaar flink gedaald door de hogere inflatie en energieprijzen.

Tegenover die tekenen staat de toegenomen dreiging dat de hypotheekrente doorstijgt. Voor de tweede week op rij steeg de gemiddelde hypotheekrente, deze week naar 4,52%, constateert de keten. „De oorzaak hiervoor ligt bij eveneens stijgende rente op de kapitaalmarkt. Beleggers in staatsobligaties houden er rekening mee dat de centrale banken voorlopig hun beleidsrentes zullen blijven verhogen om de inflatie naar een lager niveau te krijgen.”

Meer posts

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt
CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven
Lees meer
Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’
Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.
Lees meer
Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden
De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.
Lees meer
Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod
De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden zijn koopwoningen toch alweer 9,1% duurder. Ondertussen krimpt het aanbod steeds verder. Voor komend kwartaal verwacht makelaarsorganisatie NVM dat huizen het hoogste recordniveau benaderen of doorbreken.
Lees meer

Met ons in gesprek?