Nieuws

Verkoop nieuwbouw fors lager: ’Hoge kosten overbrugging schrikken kopers af’

Ook in het derde kwartaal van 2023 werden veel minder nieuwbouwwoningen verkocht. In juli, augustus en september kregen 3800 nieuwbouwwoningen een eigenaar, bijna 30 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verkoop nieuwbouw fors lager: ’Hoge kosten overbrugging schrikken kopers af’

Tot oktober werden er in totaal 10.463 nieuwbouwwoningen verkocht in 2023 en dat is het laagste aantal sinds de start van de meting acht jaar geleden. In de eerste twee kwartalen van vorig jaar halveerde de verkoop van nieuwbouwwoningen zelfs. In april, mei en juni 2023 ging het om de grootste daling sinds 2015.

Sterkste afname

Die sterke afname kwam eerder door de hogere hypotheekrente en de malaise in de woningbouw. Er worden al langere tijd veel minder woningen gebouwd dan het demissionair kabinet beoogt. Het is moeilijk om geschikte bouwlocaties te vinden en stikstofproblemen maken het lastiger om een milieuvergunning te krijgen.

Bovendien worden potentiële kopers afgeschrikt door hoge overbruggingskosten, signaleerde makelaarsvereniging NVM afgelopen donderdag. Kopers van nieuwbouwwoningen zijn vaak tienduizenden euro's extra kwijt om de periode te overbruggen dat ze op de oplevering moeten wachten.

Een nieuwbouwwoning was in het derde kwartaal ook hoger geprijsd en kostte gemiddeld bijna 501.000 euro. Maar in combinatie met de prijzen van bestaande woningen lagen de huizenprijzen in zijn algemeenheid wel lager dan een jaar eerder.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?