Nieuws

Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2021

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2021? Lees de verwachting voor de huizenprijzen en huizenaanbod. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis?

Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2021

Huizenprijzen explosief gestegen

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen explosiefgestegen. Dit heeft een aantal oorzaken.

De hypotheekrente is historisch laag.Een huis kopen is aantrekkelijk vanwege de lage maandlasten.Huren is ondertussen flink duurder geworden. Vanwege die lage maandlast kan ookmeer geleend worden voor de aankoop van een huis.

Daarnaast is de vraag naar koophuizen groter dan hethuizenaanbod. Het Kabinet heeft ambitieuze woningbouwplannen, maar ook tweehoofdpijndossiers (stikstof en PFAS) die de nieuwbouw dwarszitten. De krapteop de woningmarkt is voorlopig niet opgelost.

Ook is de afgelopen jaren veel ‘eigen geld’ naar dehuizenmarkt gegaan. Dit komt van beleggers die een tweede huis kopen voor verhuur, onderandere om de lage spaarrente teontlopen. Ook maken veel ouders en grootouders gebruik van de ruimeschenkingsvrijstelling. Zij mogen in 2021 tot 105.302 euro belastingvrijschenken voor huis en hypotheek, ook door overwaarde op te nemen.

Dit drijft de huizenprijzen op, maar zorgt ertegelijkertijd voor dat de betaalbaarheid onder druk is komen te staan.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?