Nieuws

Vier op de vijf huizen worden boven de vraagprijs verkocht

Van de huizen die in het derde kwartaal zijn verkocht, ging 80 procent voor meer dan de vraagprijs naar een nieuwe eigenaar, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. De gemiddelde huizenprijs was in het afgelopen kwartaal maar liefst 19 procent hoger dan een jaar eerder.

Vier op de vijf huizen worden boven de vraagprijs verkocht

Gemiddeld betaalden kopers in de afgelopen drie maanden 8,6 procent meer dan de vraagprijs. Het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs was vooral bij tussenwoningen groot: 10,7 procent. Bij vrijstaande woningen bleef dat verschil beperkt tot gemiddeld 4,1 procent.

"We zien kopers in deze krappe markt bewust de hoofdprijs bieden om andere kopers af te troeven", zegt makelaar Lana Gerssen, tevens NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen. Daardoor bieden kopers soms prijzen die bij haar "de wenkbrauwen doen fronsen".

Huizen staan slechts 23 dagen te koop

Er zijn in het derde kwartaal 32.000 woningen verkocht, 29 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en het kleinste aantal in zes jaar. De gemiddelde verkoopprijs was 419.000 euro, wat dus neerkomt op een stijging van 19 procent. De woningen stonden gemiddeld slechts 23 dagen te koop. Nog nooit waren huizen zo kort op de markt.

Bovenstaande cijfers hebben betrekking op bestaande woningen. In die markt vinden de meeste transacties plaats. Op de kleinere markt voor nieuwbouw is de situatie niet veel anders: de prijzen stijgen hard en het aanbod neemt flink af.

Gemiddeld betaalden kopers in de afgelopen drie maanden 455.000 euro voor een nieuwbouwwoning, wat 13,6 procent meer is dan een jaar eerder. Er zijn achtduizend nieuwbouwhuizen en bouwkavels verkocht, 15 procent minder dan vorig jaar.

Tweedeling in samenleving groeit

De woningmarkt is al tijden oververhit door onder meer het kleine aanbod. Er stonden aan het einde van vorige maand 16.500 huizen te koop. Sinds de NVM begon met meten, was dit aantal nog nooit zo klein aan het einde van een kwartaal.

NVM-voorzitter Onno Hoes zegt dat het kopen van een huis voor steeds meer mensen lastig wordt. Daarmee groeit volgens hem de kloof tussen woningbezitters en woningzoekers. Hij roept de politiek er dan ook toe op actie te ondernemen.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?