Nieuws

Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars

Huizenzoekers hebben dubbel zoveel keus als een jaar geleden. Maar het nieuwe aanbod is ongelijk verdeeld, blijkt uit een onderzoek van de laatste woningcijfers door NVM-partner Brainbay. Betaalbare woningen blijven schaars.

Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars

Vorige week meldde makelaarsorganisatie NVM een daling van de verkoopprijzen in het eerste kwartaal met ruim 8% vergeleken met vorig jaar. Er stonden in het eerste kwartaal 31.000 woningen te koop. Brainbay, dat voor de NVM het cijferwerk doet, heeft nader onderzoek gedaan naar het soort huizen dat in de verkoop staat.

In de prijsklassen tussen de vier en vijf ton staan liefst 111% meer woningen te koop dan een jaar geleden, zo blijkt. Bij huizen tussen €500.000 en €750.000 is dat zelfs +146%.

Maar in de lagere segmenten is het aanbod veel beperkter toegenomen. Bij huizen tussen €250.000 en €300.000 kwam er 62% meer aanbod. In de halve ton daarboven is het +68%.

Aanmeldingen

De groei van het aanbod kwam sowieso tot stilstand in het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal aanmeldingen zakte zelfs naar het laagste punt sinds 2014. In alle prijsklassen tot €500.000 zakte het aantal te koop gezette woningen. In de laagste prijssegmenten waren het er zelfs ruim 20% minder.

Brainbay signaleert wel „een positieve noot” voor huizenzoekers in de lagere segmenten. Zij hebben minder concurrentie van huizenbeleggers. In het eerste kwartaal van 2022 waren beleggers nog verantwoordelijk voor 6,7% van de gekochte woningen. Inmiddels is hun aandeel gedaald naar 4,4%.

Meer posts

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling
De woninghuren in Nederland zijn afgelopen juli gemiddeld 2% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS vrijdag. Vorig jaar was de stijging nog 3%. Bij een bewonerswisseling grijpen verhuurders wel hun kans om de huren sterk te verhogen.
Lees meer
1,8 miljoen Nederlanders willen koophuis en zelfde aantal zoekt huurwoning
1,8 miljoen Nederlandse huishoudens zouden hun huurhuis liever inruilen voor een koophuis, of juist precies andersom. De groep huurders die liever een woning zou kopen, is het grootst, maar er is ook een groep die juist een koophuis heeft, maar liever zou huren.
Lees meer
Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993
De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.
Lees meer
Eerste daling hypotheekrente een feit
De stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij, zo meldt de Hypotheekshop. De eerste geldverstrekker voert een kleine daling van de hypotheekrente door.
Lees meer

Met ons in gesprek?