Nieuws

Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars

Huizenzoekers hebben dubbel zoveel keus als een jaar geleden. Maar het nieuwe aanbod is ongelijk verdeeld, blijkt uit een onderzoek van de laatste woningcijfers door NVM-partner Brainbay. Betaalbare woningen blijven schaars.

Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars

Vorige week meldde makelaarsorganisatie NVM een daling van de verkoopprijzen in het eerste kwartaal met ruim 8% vergeleken met vorig jaar. Er stonden in het eerste kwartaal 31.000 woningen te koop. Brainbay, dat voor de NVM het cijferwerk doet, heeft nader onderzoek gedaan naar het soort huizen dat in de verkoop staat.

In de prijsklassen tussen de vier en vijf ton staan liefst 111% meer woningen te koop dan een jaar geleden, zo blijkt. Bij huizen tussen €500.000 en €750.000 is dat zelfs +146%.

Maar in de lagere segmenten is het aanbod veel beperkter toegenomen. Bij huizen tussen €250.000 en €300.000 kwam er 62% meer aanbod. In de halve ton daarboven is het +68%.

Aanmeldingen

De groei van het aanbod kwam sowieso tot stilstand in het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal aanmeldingen zakte zelfs naar het laagste punt sinds 2014. In alle prijsklassen tot €500.000 zakte het aantal te koop gezette woningen. In de laagste prijssegmenten waren het er zelfs ruim 20% minder.

Brainbay signaleert wel „een positieve noot” voor huizenzoekers in de lagere segmenten. Zij hebben minder concurrentie van huizenbeleggers. In het eerste kwartaal van 2022 waren beleggers nog verantwoordelijk voor 6,7% van de gekochte woningen. Inmiddels is hun aandeel gedaald naar 4,4%.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?