Nieuws

Voordeel bankenmalaise: opvallend scherpe daling hypotheekrente

De onrust in de bankenwereld pakt voorlopig goed uit voor huizenkopers. „Geldverstrekkers verlagen massaal de hypotheekrente”, constateert De Hypotheekshop vrijdag. Bijna alle grote spelers op de hypotheekmarkt hebben deze week hun tarieven omlaag geschroefd.

Voordeel bankenmalaise: opvallend scherpe daling hypotheekrente

De verlagingen waren flink, oplopend tot 0,20 en 0,30 procentpunt. Daarmee was sprake van een van de grootste dalingen van de hypotheekrente sinds 2004. Sindsdien is slechts vier keer een scherpere weekdaling geweest, aldus de adviesketen in zijn weekbericht.

Kapitaalmarkt

Hoofdoorzaak is de daling van de rente op de kapitaalmarkt, als gevolg van de problemen bij banken als Silicon Valley Bank en Credit Suisse. Die problemen zijn onder meer ontstaan doordat centrale banken hun rentes sterk hebben opgeschroefd om de inflatie te bestrijden.

Economen verwachten dat de centrale bankiers nu iets voorzichtiger worden met renteverhogingen. De rente op een tienjarige Nederlandse staatslening, een goede graadmeter voor de kapitaalmarkt hier, staat vrijdag op 2,44%. Dat was begin maart nog 3,10%.

Concurrentie

Volgens De Hypotheekshop is opvallend hoe snel de hypotheekverstrekkers hun tarieven hebben aangepast. Normaal zit er meer vertraging tussen de beweging op de kapitaalmarkt en de hypotheekmarkt. De adviesketen denkt dat dit mede komt omdat banken dringend meer hypotheekklanten zoeken. Door de hoge rente zijn oversluitingen bijna voorbij en wordt ook minder geleend voor verbouwingen. Bij een tien jaar vaste hypotheek met NHG zitten nu bijna vijftien geldverstrekkers binnen 0,10% van het scherpste tarief.

Een andere opvallende ontwikkeling is die van de korte rente. Er is nu sprake van een zogeheten inverse rentecurve. Het gemiddelde éénjaarstarief is nu zelfs hoger dan dat voor een dertig jaar vaste lening.

De gemiddelde hypotheekrente, zoals de keten die berekent, is nu afgenomen tot 4,59%. Dat was vorig najaar nog 4,90%. Voor de inval in Oekraïne was het omstreeks 1,5%.

Meer posts

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt
CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven
Lees meer
Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’
Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.
Lees meer
Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden
De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.
Lees meer
Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod
De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden zijn koopwoningen toch alweer 9,1% duurder. Ondertussen krimpt het aanbod steeds verder. Voor komend kwartaal verwacht makelaarsorganisatie NVM dat huizen het hoogste recordniveau benaderen of doorbreken.
Lees meer

Met ons in gesprek?