Nieuws

Voordeel bankenmalaise: opvallend scherpe daling hypotheekrente

De onrust in de bankenwereld pakt voorlopig goed uit voor huizenkopers. „Geldverstrekkers verlagen massaal de hypotheekrente”, constateert De Hypotheekshop vrijdag. Bijna alle grote spelers op de hypotheekmarkt hebben deze week hun tarieven omlaag geschroefd.

Voordeel bankenmalaise: opvallend scherpe daling hypotheekrente

De verlagingen waren flink, oplopend tot 0,20 en 0,30 procentpunt. Daarmee was sprake van een van de grootste dalingen van de hypotheekrente sinds 2004. Sindsdien is slechts vier keer een scherpere weekdaling geweest, aldus de adviesketen in zijn weekbericht.

Kapitaalmarkt

Hoofdoorzaak is de daling van de rente op de kapitaalmarkt, als gevolg van de problemen bij banken als Silicon Valley Bank en Credit Suisse. Die problemen zijn onder meer ontstaan doordat centrale banken hun rentes sterk hebben opgeschroefd om de inflatie te bestrijden.

Economen verwachten dat de centrale bankiers nu iets voorzichtiger worden met renteverhogingen. De rente op een tienjarige Nederlandse staatslening, een goede graadmeter voor de kapitaalmarkt hier, staat vrijdag op 2,44%. Dat was begin maart nog 3,10%.

Concurrentie

Volgens De Hypotheekshop is opvallend hoe snel de hypotheekverstrekkers hun tarieven hebben aangepast. Normaal zit er meer vertraging tussen de beweging op de kapitaalmarkt en de hypotheekmarkt. De adviesketen denkt dat dit mede komt omdat banken dringend meer hypotheekklanten zoeken. Door de hoge rente zijn oversluitingen bijna voorbij en wordt ook minder geleend voor verbouwingen. Bij een tien jaar vaste hypotheek met NHG zitten nu bijna vijftien geldverstrekkers binnen 0,10% van het scherpste tarief.

Een andere opvallende ontwikkeling is die van de korte rente. Er is nu sprake van een zogeheten inverse rentecurve. Het gemiddelde éénjaarstarief is nu zelfs hoger dan dat voor een dertig jaar vaste lening.

De gemiddelde hypotheekrente, zoals de keten die berekent, is nu afgenomen tot 4,59%. Dat was vorig najaar nog 4,90%. Voor de inval in Oekraïne was het omstreeks 1,5%.

Meer posts

Nieuwbouw valt sterk terug: 28% minder bouwvergunningen
Het aantal bouwvergunningen voor woningen is in het eerste kwartaal gedaald met 28% ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In totaal werden er 12.800 vergunningen afgegeven.
Lees meer
Vanaf dit najaar maakt starter meer kans op huizenmarkt
Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Door de gestegen hypotheekrente zijn starters nu nog per maand meer kwijt dan vorig jaar, ondanks de gedaalde huizenprijzen. Maar daar komt halverwege dit jaar verandering in.
Lees meer
Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars
Huizenzoekers hebben dubbel zoveel keus als een jaar geleden. Maar het nieuwe aanbod is ongelijk verdeeld, blijkt uit een onderzoek van de laatste woningcijfers door NVM-partner Brainbay. Betaalbare woningen blijven schaars.
Lees meer
Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard
Prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden in het laatste kwartaal vorig jaar onevenredig hard in vergelijking met huizen gebouwd na de jaren 30. Het energielabel speelt daarbij mogelijk een rol, blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo lag de gemiddelde huisprijs van oude woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.
Lees meer

Met ons in gesprek?