Nieuws

Voordeel bankenmalaise: opvallend scherpe daling hypotheekrente

De onrust in de bankenwereld pakt voorlopig goed uit voor huizenkopers. „Geldverstrekkers verlagen massaal de hypotheekrente”, constateert De Hypotheekshop vrijdag. Bijna alle grote spelers op de hypotheekmarkt hebben deze week hun tarieven omlaag geschroefd.

Voordeel bankenmalaise: opvallend scherpe daling hypotheekrente

De verlagingen waren flink, oplopend tot 0,20 en 0,30 procentpunt. Daarmee was sprake van een van de grootste dalingen van de hypotheekrente sinds 2004. Sindsdien is slechts vier keer een scherpere weekdaling geweest, aldus de adviesketen in zijn weekbericht.

Kapitaalmarkt

Hoofdoorzaak is de daling van de rente op de kapitaalmarkt, als gevolg van de problemen bij banken als Silicon Valley Bank en Credit Suisse. Die problemen zijn onder meer ontstaan doordat centrale banken hun rentes sterk hebben opgeschroefd om de inflatie te bestrijden.

Economen verwachten dat de centrale bankiers nu iets voorzichtiger worden met renteverhogingen. De rente op een tienjarige Nederlandse staatslening, een goede graadmeter voor de kapitaalmarkt hier, staat vrijdag op 2,44%. Dat was begin maart nog 3,10%.

Concurrentie

Volgens De Hypotheekshop is opvallend hoe snel de hypotheekverstrekkers hun tarieven hebben aangepast. Normaal zit er meer vertraging tussen de beweging op de kapitaalmarkt en de hypotheekmarkt. De adviesketen denkt dat dit mede komt omdat banken dringend meer hypotheekklanten zoeken. Door de hoge rente zijn oversluitingen bijna voorbij en wordt ook minder geleend voor verbouwingen. Bij een tien jaar vaste hypotheek met NHG zitten nu bijna vijftien geldverstrekkers binnen 0,10% van het scherpste tarief.

Een andere opvallende ontwikkeling is die van de korte rente. Er is nu sprake van een zogeheten inverse rentecurve. Het gemiddelde éénjaarstarief is nu zelfs hoger dan dat voor een dertig jaar vaste lening.

De gemiddelde hypotheekrente, zoals de keten die berekent, is nu afgenomen tot 4,59%. Dat was vorig najaar nog 4,90%. Voor de inval in Oekraïne was het omstreeks 1,5%.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?