Nieuws

Vooruitzicht huizenmarkt: lage rente, hoge prijzen

AMSTERDAM - Huizen werden in het afgelopen jaar bijna 20% duurder. Hypotheekadviesketen De Hypotheker verwacht dat dat volgend jaar nog wel even doorgaat. Omdat de hypotheekrente op een zeer laag niveau blijft, zal de huizenprijs blijven oplopen.

Vooruitzicht huizenmarkt: lage rente, hoge prijzen

De hypotheekrente is sinds oktober wel licht aan het stijgen. Toch verwacht de adviesketen dat deze de komende periode nog op een zeer laag niveau blijft. De fors stijgende inflatie kan er weliswaar voor zorgen dat ook de rentes oplopen, maar De Hypotheker verwacht dat de inflatie tijdelijk zal zijn. Hypotheekrentes voor korte periodes zullen de komende tijd ongeveer gelijkblijven, de rentes voor langere periodes misschien licht stijgen, verwacht de adviesketen.

Dit alles zal ertoe leiden dat ook huizenprijzen op blijven lopen, is de voorspelling. Wel in een minder hard tempo dan in 2021.

Hypotheekgarantie

In het afgelopen jaar is het verschil in rentetarief tussen hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) flink afgenomen, signaleert De Hypotheker. Dat door de stevige concurrentie op de hypotheekmarkt. Het verschil is nu ongeveer 0,5 procentpunt. Dankzij de sterk gestegen huizenprijzen vallen overigens steeds minder woningen onder de NHG-grens. Die is voor 2022 vastgesteld op €355.000: €30.000 meer dan in dit jaar.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?