Nieuws

’Woningmarkt blijft dit jaar oververhit’

De Nederlandse woningmarkt blijft ook dit jaar waarschijnlijk ’oververhit’ ondanks de toegenomen economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne. Dat denken economen van Rabobank die hun voorspellingen voor de toename van de huizenprijzen verder hebben verhoogd.

’Woningmarkt blijft dit jaar oververhit’

Zoals het er nu uitziet worden koopwoningen volgens hun ramingen dit jaar gemiddeld 17,3% duurder, wat veel sterker is dan de voorspelling van dik 12% prijstoename die in december nog werd uitgesproken. Volgend jaar zouden de prijzen dan nog eens met 5,5% omhoog gaan, waar eerder werd uitgegaan van een plus van ruim 3%. Doordat er bijna geen huizen meer te koop staan, neemt het aantal transacties dit jaar naar verwachting af tot circa 191.000 om in 2023 weer wat aan te trekken tot ongeveer 198.000 verkochte woningen.

Econoom Stefan Groot van RaboResearch legt uit dat de bijstellingen gezien moeten worden als reactie op de sterker dan verwachte prijsstijgingen in de afgelopen periode. In januari waren koopwoningen meer dan 21% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. „Sinds 1977 zijn de huizenprijzen in ons land niet meer zo hard gestegen”, benadrukt Groot.

Hypotheekrente

Wel verwacht hij in de loop van het jaar een minder uitbundige toename van de huizenprijzen. „Dit komt doordat de economie naar verwachting minder hard groeit dan in de afgelopen jaren. Ook dalen de kapitaalmarktrentes al een tijdje niet meer, wat gevolgen heeft voor de hypotheekrente.” Dat de hypotheekrente lang erg laag was, is de afgelopen jaren vaak genoemd als belangrijke oorzaak van de toename van de huizenprijzen. Nu de rentes weer oplopen heeft dat naar verwachting dan ook een drukkend effect.

De oorlog in Oekraïne zorgt volgens de econoom waarschijnlijk niet direct voor een omslag op de woningmarkt. „Maar deze zorgt er wel voor dat de huizenprijzen minder hard toenemen door de impact van de oorlog op de Nederlandse economie”, zegt hij. Omdat bijvoorbeeld de energierekening en de prijzen aan de pomp flink zijn gestegen, houden mensen minder geld over voor de maandelijkse woonlasten. Ook zou de kans op een recessie groter zijn geworden. „Als de economie inderdaad in zwaarder weer terechtkomt, dan stijgen de huizenprijzen waarschijnlijk minder hard dan we nu voorzien”, geeft Groot aan.

Meer posts

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling
De woninghuren in Nederland zijn afgelopen juli gemiddeld 2% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS vrijdag. Vorig jaar was de stijging nog 3%. Bij een bewonerswisseling grijpen verhuurders wel hun kans om de huren sterk te verhogen.
Lees meer
1,8 miljoen Nederlanders willen koophuis en zelfde aantal zoekt huurwoning
1,8 miljoen Nederlandse huishoudens zouden hun huurhuis liever inruilen voor een koophuis, of juist precies andersom. De groep huurders die liever een woning zou kopen, is het grootst, maar er is ook een groep die juist een koophuis heeft, maar liever zou huren.
Lees meer
Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993
De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.
Lees meer
Eerste daling hypotheekrente een feit
De stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij, zo meldt de Hypotheekshop. De eerste geldverstrekker voert een kleine daling van de hypotheekrente door.
Lees meer

Met ons in gesprek?