Nieuws

Woningzoekenden hunkeren naar huizen onder de 2 ton: ‘In heel Nederland scheve verhoudingen’

Woningzoekenden snakken naar woningen onder de 2 ton, maar komen van een koude kermis thuis. Dat blijkt uit het Woonwensenonderzoek en data-analyse van Funda.

Woningzoekenden hunkeren naar huizen onder de 2 ton: ‘In heel Nederland scheve verhoudingen’

Het verschil tussen vraag en aanbod is gigantisch. De interesse in woningen tot 200.000 euro was gemiddeld het hoogst, laat het woningplatform weten. Met slechts negenduizend beschikbare woningen viel er echter weinig te kiezen, dat is slechts 3,85 procent van het totale aanbod op de huizensite.

Dat er een kloof is gegroeid tussen vraag en aanbod blijkt wel uit de andere prijscategorieën. In de categorie vanaf 7 ton stonden maar liefst 35.000 woningen te koop, zo’n 15 procent van het totale aanbod. Terwijl daar het minste interesse voor was. ,,Je ziet met deze data zwart-op-wit dat er in heel Nederland scheve verhoudingen zijn tussen de woonwensen en het beschikbare aanbod’’, zegt Funda-directeur Joost Dop.

Utrecht

In vrijwel heel Nederland werd gemiddeld genomen het meest gereageerd op woningen onder de 200.000 euro. Dat komt neer op zo’n 4,64 reacties per week per woning. Alleen Utrecht is een uitzondering. Daar werd het meest gereageerd op woningen in de prijscategorie 3 tot 4 ton.

Uit de analyse van het zoekgedrag van miljoenen websitebezoekers blijkt dat een groot deel van de starters (65 procent) niet wil uitwijken voor een eerste woning. Ze zijn gehecht aan hun stad of regio. Ongeveer twee derde van hen is wel bereid om concessies te doen aan hun woningwensen. Het aanbod aan kleine, betaalbare, appartement is echter klein.

Doorstromers willen minder concessies doen. Zij wachten liever langer op een geschikte vervolgwoning. Volgens Funda is voor doorstromers de wens om gelijkvloers te wonen een belangrijke reden om te verhuizen: 28 procent van de ondervraagden noemt dit als reden. In zijn algemeenheid was er meer interesse in appartement dan in woonhuizen. Er stonden vorig jaar in totaal 164.671 huizen te koop en 70.343 appartementen.

Het onderzoek van het populaire woningplatform bevestigt andermaal dat de woningprijs één van de belangrijkste factoren is die het voor zowel starters als doorstromers lastig maakt om een passende woning te vinden. Uit onderzoek van databedrijf Calcasa bleek onlangs dat voor een gemiddelde koopwoning in Nederland inmiddels een inkomen van bijna een ton vereist is. De verwachtingen voor komend jaar zijn bovendien weinig hoopgevend. ING voorspelde al dat de huizenprijzen nog met 5 à 8 procent zullen stijgen.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?