Nieuws

Woningzoekenden hunkeren naar huizen onder de 2 ton: ‘In heel Nederland scheve verhoudingen’

Woningzoekenden snakken naar woningen onder de 2 ton, maar komen van een koude kermis thuis. Dat blijkt uit het Woonwensenonderzoek en data-analyse van Funda.

Woningzoekenden hunkeren naar huizen onder de 2 ton: ‘In heel Nederland scheve verhoudingen’

Het verschil tussen vraag en aanbod is gigantisch. De interesse in woningen tot 200.000 euro was gemiddeld het hoogst, laat het woningplatform weten. Met slechts negenduizend beschikbare woningen viel er echter weinig te kiezen, dat is slechts 3,85 procent van het totale aanbod op de huizensite.

Dat er een kloof is gegroeid tussen vraag en aanbod blijkt wel uit de andere prijscategorieën. In de categorie vanaf 7 ton stonden maar liefst 35.000 woningen te koop, zo’n 15 procent van het totale aanbod. Terwijl daar het minste interesse voor was. ,,Je ziet met deze data zwart-op-wit dat er in heel Nederland scheve verhoudingen zijn tussen de woonwensen en het beschikbare aanbod’’, zegt Funda-directeur Joost Dop.

Utrecht

In vrijwel heel Nederland werd gemiddeld genomen het meest gereageerd op woningen onder de 200.000 euro. Dat komt neer op zo’n 4,64 reacties per week per woning. Alleen Utrecht is een uitzondering. Daar werd het meest gereageerd op woningen in de prijscategorie 3 tot 4 ton.

Uit de analyse van het zoekgedrag van miljoenen websitebezoekers blijkt dat een groot deel van de starters (65 procent) niet wil uitwijken voor een eerste woning. Ze zijn gehecht aan hun stad of regio. Ongeveer twee derde van hen is wel bereid om concessies te doen aan hun woningwensen. Het aanbod aan kleine, betaalbare, appartement is echter klein.

Doorstromers willen minder concessies doen. Zij wachten liever langer op een geschikte vervolgwoning. Volgens Funda is voor doorstromers de wens om gelijkvloers te wonen een belangrijke reden om te verhuizen: 28 procent van de ondervraagden noemt dit als reden. In zijn algemeenheid was er meer interesse in appartement dan in woonhuizen. Er stonden vorig jaar in totaal 164.671 huizen te koop en 70.343 appartementen.

Het onderzoek van het populaire woningplatform bevestigt andermaal dat de woningprijs één van de belangrijkste factoren is die het voor zowel starters als doorstromers lastig maakt om een passende woning te vinden. Uit onderzoek van databedrijf Calcasa bleek onlangs dat voor een gemiddelde koopwoning in Nederland inmiddels een inkomen van bijna een ton vereist is. De verwachtingen voor komend jaar zijn bovendien weinig hoopgevend. ING voorspelde al dat de huizenprijzen nog met 5 à 8 procent zullen stijgen.

Meer posts

Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer
Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen
Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.
Lees meer
Prijzen voor bouwgrond nieuwbouw flink gestegen
De prijzen van bouwgrond voor nieuwbouwwoningen zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar flink gestegen. De bouwgrond is vooral duurder geworden in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Gelderland.
Lees meer

Met ons in gesprek?