Nieuws

CBS ziet grootste stijging huizenprijzen sinds 2000

Voor een koophuis betaalde je in september gemiddeld 18,5% meer dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sinds juli 2000 heeft gemeten.

CBS ziet grootste stijging huizenprijzen sinds 2000

Het statistiekbureau zag de prijsstijging in 2019 iets afvlakken, maar sindsdien weer aantrekken. Het CBS gebruikt voor het onderzoek data van het Kadaster over bestaande particuliere koopwoningen. Vaak wordt de koopakte van een huis pas enkele maanden na de verkoop ingeschreven in het Kadaster.

Cijfers die bijvoorbeeld makelaarsvereniging NVM naar buiten brengt, zeggen daarom meer over de recente huizenprijsstijgingen.

In juni 2013 bereikten de huizenprijzen een dieptepunt, sindsdien zijn ze alleen maar gestegen. Een huis is nu bijna 81% duurder dan in juni 2013.

Minder verkocht

Vanwege de hoge prijzen worden er een stuk minder huizen verkocht. In september registreerde het Kadaster 17.575 transacties, bijna 15% minder dan een jaar eerder.

In de eerste maanden van 2021 waren er nog wel 3% meer transacties dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt vooral doordat de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 omlaag ging voor jonge huizenkopers. Zij wachtten massaal tot januari.

Flevoland hardste stijger

Gekeken naar het hele derde kwartaal was sprake van 13,4% minder transacties dan een jaar ervoor en lagen de prijzen 17,5% hoger. In de provincie Flevoland stegen de prijzen het hardst met bijna 22%. In elke provincie ging de prijs van een huis meer dan 15% omhoog.

Van de vier grote steden was de prijsstijging alleen in Utrecht groter dan het landelijke gemiddelde met 18,9%. In Amsterdam werden huizen ’slechts’ 15% duurder.

Meer posts

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt
CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven
Lees meer
Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’
Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.
Lees meer
Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden
De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.
Lees meer
Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod
De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden zijn koopwoningen toch alweer 9,1% duurder. Ondertussen krimpt het aanbod steeds verder. Voor komend kwartaal verwacht makelaarsorganisatie NVM dat huizen het hoogste recordniveau benaderen of doorbreken.
Lees meer

Met ons in gesprek?