Nieuws

CBS ziet grootste stijging huizenprijzen sinds 2000

Voor een koophuis betaalde je in september gemiddeld 18,5% meer dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sinds juli 2000 heeft gemeten.

CBS ziet grootste stijging huizenprijzen sinds 2000

Het statistiekbureau zag de prijsstijging in 2019 iets afvlakken, maar sindsdien weer aantrekken. Het CBS gebruikt voor het onderzoek data van het Kadaster over bestaande particuliere koopwoningen. Vaak wordt de koopakte van een huis pas enkele maanden na de verkoop ingeschreven in het Kadaster.

Cijfers die bijvoorbeeld makelaarsvereniging NVM naar buiten brengt, zeggen daarom meer over de recente huizenprijsstijgingen.

In juni 2013 bereikten de huizenprijzen een dieptepunt, sindsdien zijn ze alleen maar gestegen. Een huis is nu bijna 81% duurder dan in juni 2013.

Minder verkocht

Vanwege de hoge prijzen worden er een stuk minder huizen verkocht. In september registreerde het Kadaster 17.575 transacties, bijna 15% minder dan een jaar eerder.

In de eerste maanden van 2021 waren er nog wel 3% meer transacties dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt vooral doordat de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 omlaag ging voor jonge huizenkopers. Zij wachtten massaal tot januari.

Flevoland hardste stijger

Gekeken naar het hele derde kwartaal was sprake van 13,4% minder transacties dan een jaar ervoor en lagen de prijzen 17,5% hoger. In de provincie Flevoland stegen de prijzen het hardst met bijna 22%. In elke provincie ging de prijs van een huis meer dan 15% omhoog.

Van de vier grote steden was de prijsstijging alleen in Utrecht groter dan het landelijke gemiddelde met 18,9%. In Amsterdam werden huizen ’slechts’ 15% duurder.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?