Nieuws

Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar

Die jaar-op-jaar prijsdaling blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Afgelopen maand waren huizen 0,8 procent goedkoper dan in februari 2022, de gemiddelde verkoopprijs was in februari 410.189 euro.

Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar

Ook makelaarsvereniging NVM constateerde in het derde kwartaal van vorig jaar de eerste prijsdalingen. Er zit echter verschil tussen de cijfers van het CBS en NVM. De makelaarsvereniging kijkt naar de prijzen in de koopovereenkomsten en heeft maar zicht op 70 procent van de verkopen, het CBS kijkt naar álle transactieprijzen die uiteindelijk via de notaris bij het Kadaster komen, vaak is dat drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst.

Sinds 2013 omhoog

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens ging het negen jaar lang tot augustus 2022 in een vrijwel rechte lijn omhoog, maar sindsdien dalen de prijzen van bestaande woningen. Maar de daling valt in het niet vergeleken met de prijsstijgingen van de afgelopen tien jaar. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen van bestaande woningen in februari ruim 90 procent hoger.

Maar de prijsdalingen zijn nog niet voorbij. Economen van grote banken voorspellen dat de prijzen dit jaar verder dalen en pas volgend jaar kan de woningmarkt weer stabiliseren.

Hogere rente

Een van de oorzaken is de gestegen hypotheekrente. Vorig jaar verdrievoudigde het rentetarief dat nu rond de 5 procent schommelt. De betaalbaarheid kwam daardoor onder druk te staan. De torenhoge inflatie en de energiecrisis zorgen ervoor dat mensen voorzichtiger zijn op de huizenmarkt.

De gestegen rente uit zich ook in het aantal verkopen. Het Kadaster turfde in februari 11.858 woningtransacties, dat is 15,5 procent minder dan vorig jaar. Vooral huizen met een slecht energielabel worden minder makkelijk verkocht.

De tijd van fors overbieden in de hoop een huis te kunnen bemachtigen is voorbij; er is bij veel huizen weer ruimte om te onderhandelen over de verkoopprijs. Makelaarsvereniging NVM maakte dinsdag bekend dat 1 april andermaal een Open Huizen Dag wordt gehouden. Afgelopen najaar werd die kopersdag na jaren weer ingezet om de inzakkende verkoop een zwieper te geven.

Meer posts

Nieuwbouw valt sterk terug: 28% minder bouwvergunningen
Het aantal bouwvergunningen voor woningen is in het eerste kwartaal gedaald met 28% ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In totaal werden er 12.800 vergunningen afgegeven.
Lees meer
Vanaf dit najaar maakt starter meer kans op huizenmarkt
Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Door de gestegen hypotheekrente zijn starters nu nog per maand meer kwijt dan vorig jaar, ondanks de gedaalde huizenprijzen. Maar daar komt halverwege dit jaar verandering in.
Lees meer
Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars
Huizenzoekers hebben dubbel zoveel keus als een jaar geleden. Maar het nieuwe aanbod is ongelijk verdeeld, blijkt uit een onderzoek van de laatste woningcijfers door NVM-partner Brainbay. Betaalbare woningen blijven schaars.
Lees meer
Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard
Prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden in het laatste kwartaal vorig jaar onevenredig hard in vergelijking met huizen gebouwd na de jaren 30. Het energielabel speelt daarbij mogelijk een rol, blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo lag de gemiddelde huisprijs van oude woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.
Lees meer

Met ons in gesprek?