Nieuws

Huizenprijzen in versneld tempo omhoog: ’Het moet niet gekker worden’

De huizenprijzen gaan een tandje sneller omhoog. In februari betaalden kopers liefst 1% meer dan een maand eerder, constateert het CBS. Daarmee koersen de prijzen dit jaar af op een grotere stijging dan economen voorspelden. Makelaars melden grote drukte bij bezichtigingen en een toenemende trend om boven de vraagprijs te bieden.

Huizenprijzen in versneld tempo omhoog: ’Het moet niet gekker worden’

Gemiddeld betaalden kopers in februari €427.279 voor een woning. De daling van de huizenprijzen is ook jaar-op-jaar omgeslagen in een stijging. Huizen waren in februari gemiddeld 4,3% duurder dan een jaar geleden, meldt het CBS donderdag. De prijzen zijn nu bijna terug op het recordniveau van medio 2022.

De CBS-cijfers zijn gebaseerd op inschrijvingen van koopaktes bij het Kadaster, wat altijd wel een maand of drie achterloopt op de daadwerkelijke koop. Maar het gaat nu niet anders, blijkt uit een rondgang langs makelaars. „De vraag wordt steeds groter en het aanbod blijft achter omdat er te weinig nieuwbouw is”, vertelt Jan van Son van Cirkel Makelaars uit Haarlem. „Vooral voor kant-en-klare huizen wordt echt fiks betaald. Dan hoef je geen aannemer te bellen, die zijn toch duur en moeilijk te krijgen.”

Nood

Maar de nood is zo groot dat mensen ook toenemende belangstelling hebben voor een klushuis, zegt Van Son. „Ik heb opknaphuizen - wel op een goede locatie - waar zo’n 25 mensen op afkomen.” Hij blijft zich verbazen. „Je zou toch zeggen dat dit op een gegeven moment moet stoppen. Het is ook anders dan begin vorig jaar, toen ging op de zaak de telefoon niet eens.”

Directeur Hans van der Ploeg van makelaarsorganisatie VBO, de een na grootste brancheclub van Nederland, hoort ook zulke signalen van aangesloten makelaars. „Deze week werd ik nog gebeld door een makelaar uit Brabant, die zei: ’Het moet eigenlijk niet gekker worden.’ Hij had 79 bezichtigingsaanvragen voor een woning van €359.000. Zoiets is eigenlijk niet te organiseren, ook omdat de eigenaar niet zoveel mensen binnen wilde.”

Video: 'Dit is voor veel mensen een struikelblok om nieuwbouw te kopen'

Volgens Van der Ploeg hoeven we over de oorzaak van deze hectiek niet lang na te denken. „Het is de eerste les economie: het spel tussen vraag en aanbod. Mensen kunnen wel even wachten met kopen, maar op een gegeven moment gaan ze de stap maken. En dan moet je overbieden.”

Overbieden

In de regio Utrecht is dat overbieden weer heel normaal, vertelt Marius Don van Molenbeek Makelaars. „We zien ook weer dat huizenzoekers dat overbieden incalculeren. Als ze bijvoorbeeld €500.000 kunnen betalen, dan gaan ze zoeken tot €450.000.” Maar daar houden verkopers ook rekening mee, zegt Don. „Huizen worden dan scherp geprijsd, om te zorgen dat je de doelgroep binnen krijgt.”

Don zou liever een ruimere markt zien. „Onze zorg is dat het nu weer vastloopt. Maar de lente is begonnen en we hopen dat veel mensen hun huis te koop gaan zetten.” In de CBS-cijfers van februari was ook al een stijgend aantal verkopen te zien, 17% meer dan een jaar eerder.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?