Nieuws

Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod

De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden zijn koopwoningen toch alweer 9,1% duurder. Ondertussen krimpt het aanbod steeds verder. Voor komend kwartaal verwacht makelaarsorganisatie NVM dat huizen het hoogste recordniveau benaderen of doorbreken.

Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod

In het eerste kwartaal was sprake van een gemiddelde prijsdaling van 0,1%, meldt de NVM donderdag. Gemiddeld werd €432.000 betaald.

„Het eerste kwartaal van het jaar is traditioneel altijd wat rustiger qua verkopen en interesse”, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. Volgens haar is de druk op de woningmarkt weer verder opgelopen. „Onze leden merken dat meer kijkers op te koop staande woningen afkomen. Ook het aantal biedingen op een woning neemt toe.”

In het eerste kwartaal werd 55% van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Gemiddeld werd 1,8% meer betaald. Een jaar geleden lag de verkoopprijs nog 1,2% onder de vraagprijs.

Record

Alle signalen wijzen volgens de NVM op een verdere stijging. „De verwachting is dat wanneer de ontwikkelingen op de woningmarkt en de hypotheekrente gelijk blijven, de transactieprijzen volgend kwartaal in de buurt komen van €450.000 en daarmee het record uit 2022 zullen benaderen of zelfs verbreken.” Toen werd een kwartaalgemiddelde van €448.000 geregistreerd. Volgens Gerssen worden de prijzen opgedreven door de licht gezakte rente en de gestegen lonen.

Regionaal zijn er flinke verschillen in de stijging van de huizenprijzen. Zo stegen de huizenprijzen in Amsterdam kwartaal-op-kwartaal met 1,9%. In de regio Haarlem gingen de prijzen zelfs 4,4% omhoog terwijl ze in Den Haag en omgeving met bijna hetzelfde percentage zakten.

Energielabel

De NVM deed apart onderzoek naar de betekenis van het energielabel voor de prijs. Woningen met energielabel B of hoger blijken tot wel 2,5% meer waard dan op het toppunt van de woningmarkt in april 2022. Woningen met een label D of lager blijven daar nog flink bij achter. Zo zijn woningen met label G nog 6% minder waard.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?