Nieuws

Huizenprijzen zakken, maar huren stijgen vooral in grote steden stug door

Terwijl de huizenprijzen hard dalen, lopen de huren met name in de grote steden verder op. Nieuwe huurders betaalden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in het eerste kwartaal 5% tot ruim 6% meer huur vergeleken met een jaar geleden, meldt Pararius. Het verhuurplatform ziet het aanbod huurwoningen krimpen.

Huizenprijzen zakken, maar huren stijgen vooral in grote steden stug door

„Huurders reageren en masse op vrijgekomen huurwoningen terwijl het totale huuraanbod afneemt”, constateert de marktleider op de verhuurmarkt in zijn kwartaalbericht. Pararius meldt van makelaars uit heel Nederland, maar vooral vanuit de Randstad, te vernemen dat particuliere beleggers afstand doen van hun woningen „uit voorzorg”.

In Eindhoven waren de huurprijzen per vierkante meter in het eerste kwartaal 2,3% hoger, terwijl de huurstijging in Utrecht beperkt bleef tot 1,4%. De huren stegen in drie kwart van de 70 woonplaatsen die Pararius in zijn woonbericht meeneemt. Op de koopwoningmarkt is juist een omgekeerde prijsontwikkeling. Vorig week meldde makelaarsclub NVM een prijsdaling van ruim 8% vergeleken met een jaar geleden.

Directeur Jasper de Groot van Pararius noemt vooral de aanstaande regulering van de middenhuur als reden dat verhuuurders afstand doen van hun panden: „Het aantal beschikbare vrije sector huurwoningen neemt op deze manier drastisch af. Terwijl de vraag naar huurwoningen onverminderd hoog blijft”, aldus de Groot.

Door de beoogde maatregel moet de huur van ongeveer 300.000 vrije sector-huurwoningen omlaag, liet woonminister Hugo de Jonge eerder weten. Veel verhuurders willen dit niet afwachten, terwijl bovendien de belastingdruk dit jaar ook fors is gestegen en banken hogere rentes vragen bij verlenging van hypotheekcontracten. In de Tweede Kamer is bovendien een meerderheid voor afschaffing van de tijdelijke huurcontracten, wat volgens brancheorganisatie Vastgoed Belang ook zal bijdragen aan een daling van het aanbod.

Diemen

De grootste huurstijgingen waren er in Diemen (+19,5%), Gouda (+17,4%), Almelo (+15%), Amersfoort (+11,1%). Omlaag ging het onder andere in Zaandam (-3,6%), Delft (-3%), Hilversum (-2,1%), Lelystad (-1,9%) en Nijmegen (-1,2%).

Gemiddeld steeg de huurprijs van kale huurwoningen in de vrije sector steeg in het eerste kwartaal met 2,5%. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld €14,66 per vierkante meter per maand. De vierkantemeterprijs van gemeubileerde woningen steeg voor nieuwe huurders 1,3% naar €20,07. Gestoffeerde woningen daalden wel in prijs. Huurders betaalden hiervoor 4,2% minder.

Statistieken en advertenties bekijken

Bericht promoten

Alle reacties:

1Timmers Vastgoed en Financiele Diensten


Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?