Nieuws

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel

Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel

Woningen gaan als warme broodjes over de toonbank. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was 468.000 euro, een prijsstijging in drie maanden tijd van 7,2 procent. Zo’n ‘uitzonderlijke’ prijsstijging in korte tijd is sinds 1995 maar één keer eerder voorgekomen.

De makelaars verkochten in het tweede kwartaal 2024 ruim 35.000 bestaande koopwoningen. Dat is 3 procent meer vergeleken met het tweede kwartaal 2023 en 18 procent meer ten opzichte van het eerste kwartaal.

Vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar stegen de prijzen met 13,6 procent. Toen was er een kort dipje. Opvallend is dat het overgrote deel van de woningen nu boven de vraagprijs is verkocht: twee op de drie. Een jaar eerder gebeurde dit slechts in 39 procent van de gevallen.

Dat zegt veel over de concurrentie die kopers ervaren. ,,Zit je in een proces waarbij tien, twintig of misschien dertig mensen interesse in een woning hebben, dan voel je meteen druk om hoger te bieden”, zegt Marc van der Lee, woordvoerder van de NVM.

Mensen hebben vertrouwen

Niet alleen de prijzen stijgen, ook het aantal verkochte woningen. ,,Er is krapte, maar mensen hebben vertrouwen. Vertrouwen in wat ze kunnen kopen. Bijvoorbeeld door de inkomensstijging en de hypotheekrente. Dus gaat de prijs omhoog in een krappe markt.”

Nieuwe projecten worden minder vaak ingetrokken. Want ondanks het feit dat het aanbod in huizen een fractie ruimer is geworden, is er nog onvoldoende aanbod. Van der Lee: ,,Willen we de totale hoeveelheid woningen laten groeien, dan moet dit komen uit nieuwbouw. Komt er meer nieuwbouw, dan heb je kans dat mensen uit bestaande woningen naar nieuwbouw trekken. Daarmee breng je de totale markt weer in beweging.”

Of er dan in een specifiek segment gebouwd moet worden? ,,Daar is niet een gouden regel voor. Je moet kijken naar de lokale vraag en de lokale markt. We horen steeds: bouw voor starters. Dat is niet heel onlogisch. Maar het punt is, dan krijgt alleen de starter een plek.”

Senioren

Daarom is het van belang te focussen op bouwen voor doorstroming, stelt de NVM. ,,Best veel senioren bezitten bijvoorbeeld een eengezinswoning omdat ze geen ander aantrekkelijk aanbod kunnen vinden. Is er aanbod waar de senioren graag wonen, dan zetten die hun eigen woning eerder in de verkoop. En op die manier komt er ook doorstroom op gang.”

Opvallend zijn de aantallen nieuwbouwhuizen die over de toonbank gingen. In het tweede kwartaal van dit jaar verkochten de makelaars ruim 7000 nieuwbouwwoningen, 70 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Zo’n nieuwbouwhuis kost gemiddeld 475.000 euro. ,,Het is niet zozeer dat er extreem veel nieuwbouw bij is gekomen. Relatief gezien wel. Maar er is meer nieuwbouw nodig om de markt weer in evenwicht te brengen.”

Beter geïsoleerd

Is de voorraad bestaande koopwoningen klein, dan kijken mensen naar nieuwbouw. Het voordeel is dat deze huizen over het algemeen duurzamer zijn en beter geïsoleerd. ,,Mensen letten meer op dat soort zaken. Zeker na de stijging van energieprijzen een paar jaar geleden.”

Wat Van der Lee hoopvol stemt zijn de nieuwe projecten die in de pijplijn zitten. ,,Vroeger werd er nog wel eens een project ingetrokken. Dat zien we nu minder vaak. Maar die ene zwaluw maakt nog geen zomer. Tot 2030 hebben we gezegd dat er 1 miljoen woningen bij moeten, zo’n 100.000 per jaar. Daar zijn we nog lang niet. Het gaat de goede kant op, maar komen nog tekort.”

De gemiddelde verkoopprijs van een tussenwoning steeg op kwartaalbasis naar 430.000 euro, een hoekwoning naar 450.000 euro, een 2-onder-1-kap woning naar 508.000 euro en een vrijstaande woning naar 660.000 euro. Een gemiddeld appartement ging het afgelopen kwartaal voor 393.000 euro van de hand.

Meer posts

Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer
Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen
Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.
Lees meer

Met ons in gesprek?