Nieuws

’Merendeel huizenkopers moet weer overbieden’

Meer dan de helft van de huizenzoekers moest afgelopen maand overbieden op de vraagprijs, merkt makelaarsorganisatie Makelaarsland op uit interne cijfers. Het is voor het eerst in bijna anderhalf jaar tijd dat woningzoekenden zo vaak moesten overbieden in een markt met te weinig aanbod.

’Merendeel huizenkopers moet weer overbieden’

Van de huizenzoekers moest 56% volgens Makelaarsland vorige maand boven de vraagprijs bieden. Iets minder dan vier op de tien zoekenden konden een bod doen dat onder de vraagprijs lag. „In 2023 werd lange tijd veelvuldig onder de vraagprijs geboden, maar sinds een aantal maanden merken we weer een kentering, die nu flink doorzet”, zegt directeur Ivor Brevé.

Dat woningzoekers eerst minder vaak boven de vraagprijs hoefden te bieden, heeft te maken met de huizenprijzen die eerder dit jaar nog daalden. Eerder dit jaar stegen de huizenprijzen echter weer en daarmee ook het aantal overbiedingen.

Vraagprijs

Bijna zes op de tien van de huizenzoekers konden over heel 2023 onder de vraagprijs bieden, maar dat percentage zakte volgens de makelaarsorganisatie met de maand. Het zal volgens Brevé moeilijker worden om op of onder de vraagprijs te bieden. „Het hangt ook erg af van de locatie en de prijsklasse waarin je zoekt.”

De Hypotheekshop liet vorige week vrijdag weten dat overbieden weer normaler is geworden in veel steden. „Hypotheekadviseurs in Utrecht en Den Haag laten weten dat overbieden met 10% zelfs al de norm is geworden.” In oktober zag de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) al dat de concurrentie op de huizenmarkt toeneemt en dat woningzoekers weer vaker moeten overbieden.

Meer posts

Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer
Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen
Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.
Lees meer

Met ons in gesprek?